Az olasz hatóságok megtagadták a Mission Lifeline nevű német civil szervezet holland zászló alatt tevékenykedő Lifeline nevű hajójának, hogy 220 emberrel a fedélzetén kikössön Olaszországban. „A civil mentőhajók elfelejthetik, hogy migránsokkal a fedélzetükön kiköthetnek Olaszország kikötőiben” – jelentette ki Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga nevű idegenellenes párt vezetője.
Zoom
Fotó: Hermine Poschmann / Misson Lifeline / Reuters
"Véget akarok vetni az embercsempészek és maffiózók üzletének" - írta Salvini a közösségi médiában. A Liga-vezér világossá tette, hogy a kikötési tilalom a Proactiva Open Arms, az SOS Méditerranée, a Sea-Watch és a Sea-Eye hajóira is vonatkozik, amelyek a tengeren vagy máltai kikötőkben tartózkodnak.
Zoom
A Mission Lifeline a líbiai partoknál szedte fel az aktuális, szerintük Európát illető rakományt (fotó: AP)
Az olasz belügyminiszter hosszú ideje azzal vádolja a civil szervezeteket, hogy összejátszanak az embercsempészekkel, noha erre utaló bizonyíték eddig nem került elő. A francia-német-olasz SOS Méditerranée pár órával korábban arra kérte az Európai Uniót, álljon elő közös megoldással, hogy biztonságosan és gyorsan partra lehessen tenni mindenkit, akit a Földközi-tenger középső részén mentenek meg.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: