Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes szombaton ígéretet tett arra, hogy két további, migránsokat mentő segélyszervezet hajóit is kitiltja az olasz kikötőkből.
A Liga olasz kormánypárt keményvonalas politikusa a Sea-Eye és a Mission Lifeline nevű németországi nem kormányzati szervezeteket (NGO) tette tilalmi listára.
Zoom
Az Aquariust már elzavarták, jöhet a többi
„Jobb, ha tudják ezek az emberek, hogy Olaszország nem akar többet bűnrészességet vállalni az illegális bevándorlási bizniszben, úgyhogy más kikötőket kell találniuk” – írta Salvini a Facebook közösségi portálon. A jobboldali Ligát vezető belügyminiszter bejegyzésében azt állította, hogy mindkét NGO Líbia partjai közelében állomásoztatja hajóit, hogy felvegyen „egy rakomány csempészek által sorsára hagyott emberi lényt”.
"Ilyen, amikor a fasiszták biztosítanak nekünk nyilvánosságot"
A Mission Lifeline szarkasztikus hangvételű twitteres válaszüzenetében azt írta: „Ilyen, amikor a fasiszták biztosítanak nekünk nyilvánosságot…” Előző nap, pénteken az NGO arról számolt be, hogy a líbiai partok közelében állomásozó hajója részt vett egy vészhelyzetbe került gumihajó 118 migráns utasa – köztük 14 nő, négy gyermek és egy csecsemő – kimentésében, ám az olasz parti őrség parancsára át kellett őket tenniük egy szingapúri teherhajóra, amely a líbiai Miszráta kikötőjébe tartott. Alex Steier, a Mission Lifeline szóvivője egy e-mailes nyilatkozatában aggodalmát fejezte ki, amiatt, hogy a kimentett embereket visszaviszik Líbiába.
Olaszország múlt vasárnap megtagadta a francia SOS Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSF) "civil" szervezetek által működtetett, 629 bevándorlót szállító Aquarius mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át a spanyolországi Valenciába, ahová várhatóan vasárnap érkeznek meg.
Az amerikai hadihajót beengedték
Olaszországba ezzel szemben beengedik azt a 41 migránst, akit a Trenton nevű amerikai hadihajó vett a fedélzetére még szerdán. Matteo Salvini belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy mostantól a nem kormányzati szervezetek migránsokat szállító hajói nem kapnak kikötési engedélyt Olaszországban. Egyedül az olasz haditengerészetnek vagy az olasz parti őrségnek a hajói érkezhetnek migránsokkal az olasz partokra.
Az Aquarius esete ismét rávilágított az Európai Unióban a migrációs politika terén kialakult éles megosztottságra, és felerősítette a bevándorlási és menedékjogi szabályok reformját sürgető hangokat. A kérdés az egyik fő témája lesz az EU június végére tervezett csúcstalálkozójának.
(MTI nyomán)