Észak-Korea idén is megtartotta Phenjanban az ország alapításának évfordulóján a katonai díszszemlét. Ezúttal, a 70. évfordulón azonban – bizonyára az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával megindult párbeszédnek köszönhetően – nem vonultattak fel nagy hatótávolságú rakétát – jelentették hírügynökségek.
Az idei díszszemle jelmondatai a szokásos kommunista lózungokról, mint gazdaságfejlesztés és béke, illetve a két Korea egyesítésének távlati céljáról szóltak. Az évfordulóhoz kötődően az utóbbi két évben nukleáris kísérletet is végrehajtottak, most ez is elmaradt, bár a nyomorgó sztálinista diktatúra állítása szerint erre nem is lett volna képes, mert májusban felszámolta egyetlen kísérleti telepét.
Zoom
Észak-koreai önjáró lövegek Phenjanban (Fotó: MTI/EPA/Hov Hvee Jung)
Kim Dzsongun észak-koreai uralkodó is megtekintette a vasárnapi szemlét – Hszi Csin-ping, hatalomba bebetonozott kínai főelvtárs küldöttjének társaságában -, de ezúttal nem beszélt.
Történelmi jelentőségű találkozója volt Donald Trump amerikai elnökkel Kim Dzsongunnak idén júniusban Szingapúrban, és már kétszer találkozott Mun Dzse In dél-koreai elnökkel. Mindkettőnek hitet tett a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése mellett.
Kim szeptember 18. és 20. között harmadszor is találkozik Munnal, ezúttal már Phenjanban, nem pedig a közös határfaluban, Panmindzsonban.
(MTI nyomán)