Donald Trump a Twitteren azt írta: "52 év után elérkezett az idő, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elismerje Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett, amely létfontosságú stratégiai és biztonsági fontossággal bír Izrael állam és a térség stabilitása számára."
Elemzők szerint az amerikai bejelentés nagy segítséget ad Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek az április 9-én tartandó választások előtti kampányban.
Zoom
Nagy-Izraelről álmodozva - Netanjahu-látogatás a Golánon (fotók: GPO)
Netanjahu, aki többször is szorgalmazta a Golán Izrael részeként történő elismerését, percekkel a Twitter-bejegyzés után szintén mikroblogban meg is köszönte Donald Trumpnak a döntést.
Donald Trump bejelentése egy héttel azt megelőzően történt, hogy az elnök a Fehér Házban fogadja Benjamin Netanjahut. Várhatóan akkor történik meg a Golán elismerésének formális rögzítése is.
A Golán-fennsík nyugati részét Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá törvénykezését is. Ezzel lényegében annektálta a területet. Ezt a lépést a nemzetközi közösség mindeddig nem ismerte el, és a Golán hovatartozása korábban az Izrael és szomszédjai közötti béketárgyalások egyik sarkalatos kérdése volt.
Zoom
A The Wall Street Journal értesülései szerint a Fehér Ház tisztségviselői egyelőre nem kívánnak nyilatkozni arról, vajon a Golán elismerése része-e a régóta várt, de még nagy vonalakban sem ismert amerikai közel-keleti béketervnek.
Az amerikai külügyminisztérium által a múlt héten nyilvánosságra hozott, szokásos éves emberi jogi jelentésben a tárca a Golánt, Ciszjordániát és Gázát már nem megszállt területként, hanem "Izrael által ellenőrzött területként" említette.
Netanjahu egy nappal korábban közölte Pompeóval, hogy a Golán "örökre Izrael része marad":
 (MTI nyomán, videó: The Washington Post)
Pénteki frissítések: Szíria és Irán is elítélte a zsidóseggnyaló döntést
A szíriai kormány pénteken elítélte a Golán-fennsík izraeli fennhatóságának elismeréséről előző nap tett amerikai bejelentést, egyben leszögezte, hogy Damaszkusz eltökélt szándéka minden lehetséges eszközzel visszaszerezni a területet.
A szíriai állami hírügynökség által pénteken ismertetett nyilatkozatban a damaszkuszi külügyminisztérium egy illetékese úgy vélekedett, az Egyesült Államok vakon részrehajló Izrael iránt, ami nem változtat a valóságon, amely szerint a Golán-fennsík Szíriáé, arab volt és lesz.
A szíriai nemzet ezek után még eltökéltebb lesz arra, hogy minden lehetséges eszköz bevetésével felszabadítsa a szíriai nemzeti területnek ezt az értékes darabját – tartalmazta a dokumentum.
Irán: a Golán-fennsík Szíriához tartozik
Irán is élesen elítélte pénteken azt az amerikai bejelentést, amely szerint az Egyesült Államok el fogja ismerni Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett.
Bahrám Kásszemi külügyi szóvivő szavait az állami televízió idézte. Eszerint Donald Trump amerikai elnök „személyes és meggondolatlan döntése veszélyes”, csak további válságokhoz vezet a Közel-Keleten. Az amerikai álláspont törvénytelen és elfogadhatatlan – mondta a szóvivő.
Hozzátette, az izraeli szuverenitás elismerése a területen nem változtat azon a tényen, hogy a Golán-fennsík Szíriához tartozik.
A Golán-fennsík nyugati részét Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá törvénykezését is. Ezzel lényegében magához csatolta a területet. Ezt a lépést a nemzetközi közösség mindeddig nem ismerte el, és a Golán hovatartozása korábban az Izrael és szomszédjai közötti béketárgyalások egyik sarkalatos kérdése volt.
Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Twitter internetes közösségi oldalon közölte: ötvenkét év után elérkezett az idő arra, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elismerje Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett, amely stratégiai és biztonsági szempontból létfontosságú Izrael Állam és az egész térség számára.
2. frissítés: Az EU továbbra sem ismeri el Izrael Golán-fennsík feletti fennhatóságát
Az Európai Unió álláspontja nem változott, továbbra sem ismeri el Izrael Golán-fennsík feletti fennhatóságát – jelentette ki egy uniós szóvivő pénteken Brüsszelben.
Aláhúzta, hogy az Európai Unió a nemzetközi joggal összhangban jár el, nem ismeri el az izraeli fennhatóságot az általa 1967 júniusában elfoglalt területek egyike felett sem, beleértve a Golán-hegység egészét. Az unió nem tartja azokat Izrael részének – tette hozzá.
Moszkva: felelőtlen Trump nyilatkozata
Destabilizálhatja a közel-keleti helyzetet Donald Trump amerikai elnöknek az a bejelentése, hogy Washingtonnak el kell ismernie Izrael Golán-fennsík feletti szuverenitását – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak Moszkvában.
Zoom
Peszkov arra reagált, hogy Trump csütörtökön a Twitteren közölte: ötvenkét év után elérkezett az idő arra, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elismerje Izrael szuverenitását Golán-fennsík felett, amely stratégiai és biztonsági szempontból létfontosságú Izrael Állam és az egész térség számára. Izrael 1967-ben szállta meg, majd annektálta az ENSZ által Szíria részének tekintett területet.
„Az efféle felhívások jelentősen destabilizálhatják az amúgy is feszült helyzetet a Közel-Keleten. Mindenesetre egy ilyen elgondolás önmagában semmilyen formában nem járul hozzá a közel-keleti rendezéshez” – mondta a szóvivő, úgy vélekedve, hogy ezzel ellentétes hatást fog elérni.
Kifejezte reményét, hogy az amerikai elnöki felhívás megmarad felhívásnak.
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Rosszija 24 hírcsatornának nyilatkozva felelőtlennek minősítette Trumpnak a Golán-fennsíkkal kapcsolatos megnyilvánulását.
Úgy vélekedett, hogy az ilyen kijelentések negatív hatással lehetnek a közel-keleti rendezési folyamatra, és még inkább destabilizálhatják a helyzetet a régióban.
(MTI nyomán)