Egyenlő jogokat, szabadságot, jobb életet és egyéb álhumanista baromságokat követeltek azok az afrikai bevándorlók, akik elfoglalták a Panthéont Párizsban. Azt mondják, ők a "feketemellényes" mozgalom tagjai, akik tavasszal az egyik párizsi repteret is megrohamozták. Ott azt kiabálták, hogy Franciaország nem a franciáké - emlékeztetett az M1 Híradója.
Zoom
(Fotó: EPA/Christophe Petit Tesson)
Mit akarunk? Iratokat! Kinek? Mindenkinek! – ezt skandálták a tüntetők pénteken a párizsi Panthéon épülete előtt. A francia kultúra és tudomány nagyjainak nyughelyéül szolgáló műemléket több száz nyugat-afrikai néger rohanta meg. A tiltakozók azt sérelmezték, hogy a kormány nem ad automatikusan letelepedési engedélyt az illegálisan érkezett bevándorlóknak.
"Meg akartuk mutatni, hogy dühösek vagyunk a nehézségek miatt, amiken keresztül megyünk. Mielőtt Franciaországba jöttünk, azt mondták, hogy ez a szabadság, egyenlőség és testvériség földje. De mi nem ezt találtuk itt" – panaszkodott egy mauritániai betolakodó az M1 összeállításában.
A pimasz négerek egy része bejutott a mauzóleum épületébe is, ahol egy szónok felolvasta a magát "feketemellényes" mozgalomnak nevező galeri követeléseit.
 
 
 
 "Mi vagyunk a feketemellényesek. Ugyanolyan jogokat szeretnénk, mint a franciák. Azt akarjuk, hogy mindenki kapjon papírokat. Találkozni akarunk a miniszterelnökkel" – sorolta a férfi.
A migránsok kijelentették, hogy addig nem jönnek ki az épületből, amíg a hatóságok nem teljesítik a követeléseket, a rohamrendőrök felszólítására azonban elhagyták a Panthéont. Az utcán a migránsok össze is csaptak az egyenruhásokkal, akik 37 embert őrizetbe vettek.
Ugyanez a feketemellényes csoport volt az, amely májusban elfoglalta a Charles de Gaulle repülőtér egyik terminálját. A több száz tüntető az elutasított menedékkérők kitoloncolásának leállítását követelte. Az illegális migránsok eközben olyan jelszavakat skandáltak, minthogy Franciaország nem csak a franciáké, és hogy mindenkinek joga van az országban tartózkodni.
(Híradó nyomán; videók: Twitter)