Vlagyimir Putyin orosz államfő szerint az „iskolai klímasztrájkok” mozgalmát elindító 16 éves svéd lány, Greta Thunberg egy kedves, ám rosszul tájékozott tizenéves.
„Menj el, és magyarázd meg a fejlődő országoknak, hogy miért éljenek szegénységben, s ne úgy, mint Svédországban!” – mondta Putyin egy szerdán rendezett moszkvai konferencián, majd azt is hozzátette, hogy Thunberget néhány, Putyin által néven nem nevezett csoport tolja előtérbe.
Közben úgy tűnik, ezúttal nincs teljes összhang a törvényhozás és az államfő között, az orosz parlament ugyanis kedden meghívta Thunberget, hogy, hasonlóan az ENSZ-hez és az USA-hoz, Moszkvában is mondjon beszédet a képviselők és az oda meghívott fiatalok előtt. A meghívót a Duma természeti erőforrásokkal foglalkozó bizottságának egyik tagja, Vaszilij Vlaszov küldte, s hangsúlyozta: „Tisztában vagyok azzal, hogy mennyire aggódnak az orosz fiatalok a globális környezeti ügyek miatt, azt is tudom, mennyire nehéz a felnőtt politikusok számára, hogy akár egy ilyen nagyon fontos kérdésben kompromisszumra jussanak egymással” – magyarázta az orosz törvényhozó.
Oroszországban – részben a Szibériában pusztító hatalmas erdő- és bozóttüzek miatt – erősödőben van a korábban igencsak gyenge környezetvédő mozgalom.
(hvg nyomán)