2020. január 21., kedd, Ágnes napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:37 Többen életüket vesztették az újabb iraki tüntetéseken22:18 Megkezdődött a balatoni nádaratás21:57 Salvini él a lehetőséggel, bíróság elé akar állni: "Contét és Di Maiót is viszem magammal"21:44 Február elején teszik közzé a Fidesszel kapcsolatos néppárti értékelést21:33 Kína megerősítette, hogy emberről emberre terjed az új koronavírus21:18 Idéntől csak hibridet gyárt az EU-s piacra a Suzuki Esztergomban20:53 Az ellenzék vezére szerint Putyin örökké hatalmon akar maradni20:50 Boroskancsók és névreszóló pálinkáspoharak a Turániában (x)20:32 Ismét többfelé lesz sűrű köd20:02 Kiengedték a Hableányt elgázoló szállodahajó ukrán kapitányát19:29 Tiltakoznak az ügyvédek bűnöző ügyfeleik "kártérítései" kifizetésének leállítása miatt - ők ugyanis nem nyerészkedők, dehogyis18:57 Időnként holttestekkel is lehet találkozni egy bukaresti kórházban18:15 Kiugrott kollégiumi szobájának ablakából egy debreceni egyetemista18:05 Láncra verve tartottak egy idős asszonyt a pincében - felfüggesztett elég lesz17:51 NJA: véget kell vetni a 10,5 éve zajló Budaházy-Hunnia büntetőügynek!
24 óra legolvasottabbjai

Külföld, Holokamu :: :: Hozzászólások

Bármilyen hihetetlen, kancellárként nem járt még Merkel Auschwitzban - most szégyenkezhetett végre egy kiadósat

Reklám

A németek által elkövetett bűntettek miatt érzett "mély szégyenéről" beszélt pénteken Angela Merkel kancellár a dél-lengyelországi Oswiecimben, az auschwitzi emlékhelyet ápoló alapítvány létrehozásának tizedik évfordulója alkalmából tett látogatásakor.
Zoom
Fotók: Kacper Pempel/Reuters
Angela Merkel a lengyel miniszterelnökkel, Mateusz Morawieckivel együtt látogatott a volt munkatáborba az Auschwitz-Birkenau Alapítvány meghívására, a megemlékezésen a láger volt foglyai is részt vettek.
"Mély szégyenérzet fog el a németek által itt elkövetett barbár bűntettekért" – mondta Merkel. Szerinte a történtek miatt Auschwitzban “csendben kellene maradni". "Hiszen milyen szavakkal írható le ez a gyász, az itt meggyilkolt, megkínzott, elpusztult emberek szenvedése?" – tette fel a kérdést.
Zoom
Elmondta: a tetteseket egyértelműen néven kell nevezni, ezért fontos hangsúlyozni, hogy Auschwitz "németek által irányított német haláltábor volt", miután a lengyelországi Oswiecim városát 1939-ben bekebelezte a Harmadik Birodalom.
Úgy látta: az auschwitzi emlékhely arra kötelez mindenkit, hogy "mindennapjaiban figyelmes legyen és óvatos", hogy "védje hozzátartozóinak méltóságát". Ebben az összefüggésben arról is beszélt, hogy az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság "könnyen  sérülhető", ezért védelemre szorulnak a társadalom hétköznapjaiban és a politikai életben is. Figyelmeztetett: napjainkban észlelhető "a rasszizmus, a gyűlölet szítása és az ezzel összefüggő támadások térnyerése".
Zoom
Látjuk azt is, hogy támadják a liberális demokráciát, és gyakran helyet kap a történelmi revizionizmus – jelentette ki. Külön figyelmet szentelt "a németországi, az európai, valamint a világszerte élő zsidó társadalom életét veszélyeztető" antiszemitizmusnak, amelyet, mint hangsúlyozta, nem szabad tolerálni.
Merkel megállapította továbbá: az emlékhely tanúságtételt jelent, és mint ilyet őrizni kell, Németország "jelentősen hozzá fog járulni". Ez arra vonatkozhatott, hogy Berlin októberben bejelentette: újabb 60 millió euróval járul hozzá az Auschwitz-Birkenau Alapítványhoz.
A 2009-ben létrejött alapot 40 állam, valamint magánszemélyek támogatják, Németország korábban szintén 60 millió eurót fizetett be.
Zoom
A lengyel miniszterelnök beszédében aláhúzta: a lengyel állam elkötelezett arra, hogy ápolja a náci Németország áldozatainak emlékezetét. A túlélőknek, valamint a már elhunytaknak szolgáltatott elégtételt is az áldozatok iránti igazságosság részének nevezte. Ebben az összefüggésben Morawiecki megerősítette: Lengyelország a jelenleg magánkézben lévő Mauthausen-Gusen "egykori náci haláltábor" területének megvásárlásáról tárgyal az osztrák kormánnyal.
Morawiecki a második világháború idején üldözött zsidókat mentő lengyel Zofia Kossak-Szczucka szavait idézte, majd a mai helyzetre átültetve ezeket kijelentette: "ma elmondhatjuk magunkról: aki közömbös a történelem meghamisításával szemben, társszerzője az ilyen hazugságoknak". Morawiecki feltehetőleg arra is utalt, hogy a német sajtó gyakran "lengyel haláltáborként" emlegeti Auschwitzot.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready