Szászország Mildenau nevű településén vasárnapig még megtekinthető a helybeli fafaragó és csipkeverő népművészek munkáiból válogatott kiállítás. Guntram Müller faszobrász a német labdarúgó-válogatottat megjelenítő szoborcsoportját állította ki. Mindegyik játékos négerként, arabként vagy távol-keletiként van ábrázolva, illetve a hátukra írt névvel bemutatva. A kiállítás megnyitása után a szászországi falu, de főleg Guntram Müller népművész napok óta a nácizó, rasszistázó agymosottak célkeresztjébe került – derül ki a Bild cikkéből.
 
Zoom
A „német” válogatott három játékosa (fotó: Twitter)
A szászországi Érchegység Mildenau nevű települése az idén ünnepli alapításának 750. évfordulóját. A XVI. század elején a falu határában nagykiterjedésű ezüst-, réz-, ón- és kobalt ércmezőt találtak, s ezért a település lakossága akkortól több évszázadon keresztül szinte kizárólag a bányászatból élt. Manapság a német-cseh gúnyhatáron elterülő faluban több fafaragó, csipkeverő és muzsikus népművész is alkot. A Mildenauban működő Jó szerencsét! Fafaragó és Betlehemi Jászolkészítő Egylet tagjai kifaragják a messze földön híres betlehemeket, kegyszobrokat, történelmi és népi hősöket, megjelenítik a bányászathoz fűződő eseményeket.
 
Zoom
A teljes „német” nemzeti tizenegy (fotó: Bild)
Az említett egylet népművészei, mint minden esztendőben, január 25-től február 9-ig az idén is kiállítást rendeznek Mildenau egészen a XIII. századra visszanyúló vendégfogadójában (Gasthof). Az egyik kiállító az idén is a 62 éves Guntram Müller helybeli fafaragó népművész, aki a Németország Nemzeti Labdarúgó-válogatottja című festett faszobor-csoporttal az elmúlt napokban kivívta magának az agymosott, többnyire sáskasimogató német állampolgárok haragját. A közösségi oldalakon és a Lügenpresse híreiben már napok óta zeng a Guntram Müller fejét követelő, nácizó, rasszistázó kórus. Pedig a szászországi Érchegység egyik falvában élő, alkotó népművész csak a valóságot jelenítette meg.
 
Zoom
A csapat hátulról nézve (fotó: Bild)
Guntram Müller alkotása „Németország nemzeti labdarúgó-válogatottját kizárólag külföldi kinézetű játékosokból álló csapatként jeleníti meg”, kesereg a Bild című újság, majd megjegyzi: „Az egyik játékos hátán a Bimbolele név olvasható”. (Másik játékos mezén pedig az arab Habib név díszeleg – H. J.). Amit a Bild nem vett észre, azt mi kiszúrtuk a Twitterre kitett egyik videón: az első sorban guggoló, hüvelykujjával fölfelé mutató játékos hátán a „Hammas” fölirat olvasható. A lap a világhálón megjelent elítélő vélemények közül is idéz: „A társadalmilag elfogadott, már senkit nem zavaró mindennapi rasszizmus egyre elviselhetetlenebb lesz”. Ellenvéleményt a Bild nem közöl.
Zoom
Hammas-feliratos játékos az első sorban (fotó:Twitter)
A Bild megkérdezte az alkotót, Guntram Müllert, aki sajnálatos módon azonnal elkezdett magyarázkodni: „Ezt a csapatot már 2003-ban elkészítettem, akkor, amikor a német labdarúgás eléggé hullámvölgyben volt. (A népművész említette hullámvölgy ellenére a német válogatott döntőt játszott a Dél-Korea és Japán rendezte 2002-es világbajnokságon – H. J.). A műhelyem falára viszont ki volt akasztva az Európa-bajnok holland válogatott fényképe. Ez a fotó megihletett, s kifaragtam egy nemzetközi csapatot, amellyel abban az időben talán jobb futballt játszhattunk volna.”
Hogy mennyire valóságábrázolás a szász fafaragó népművész vihart kavart alkotása, annak bizonyítására nézzük meg a világverő FC Bayern München játékosainak gólörömét egy 2019 szeptemberében készült fényképen.
Zoom
A Bayern München játékosai 2019-ben - a valóságban (fotó: Matthias Hangst)
De sokat mondó a Bundesligában szintén élcsapatnak számító Borussia Dortmund játékosainak gólörömét megörökítő fotó is. Megjegyezzük, hogy a helyzet Magyarországon sem sokkal jobb.
Zoom
A Borussia Dortmund játékosainak gólöröme - a fotós is rasszista lehet (fotó: 90min.com)
A valamikor a magyar nemzeti ellenállást, tartást jelképező Fradi az elmúlt hónapokban, években többször is játszott úgy, hogy a pályán levő tizenegy játékos közül csak kettő volt magyar.
Hering J. – Kuruc.info