Saját és embertársaik megbetegítése iránti nemtörődömséggel, a tisztelet teljes hiányával vádolja egy aradi orvos annak a több tízezer román állampolgárnak egy részét, akik ebben az időszakban tartanak haza Nyugat-Európából.
Zoom
Fotó: Vlad Roşca/Fb
Vlad Roşca közösségi oldalán számol be a Nagylak II autópálya-határátkelőnél teljesített szolgálatáról, amelynek során az országba belépő polgárokat vizsgálják, kifaggatva őket, hogy honnan jönnek, hová tartanak. A Magyarország által megnyitott humanitárius folyosón az elmúlt napokban több mint húszezer személy lépte át a román-magyar határt azok közül, akik ideiglenesen Ausztriában rekedtek, miután a magyar hatóságok a határok lezárásáról döntöttek a külföldi állampolgárokkal szemben.
Az orvos szerint kollégáival együtt hamar rájöttek, hogy a belépők esetében nem csak a koronavírus ellen harcolnak, hanem a tapintatlanság, érzéketlenség és a mások iránti tisztelet teljes hiányával. Roşca bejegyzésében úgy fogalmaz, a hazamenekülők egy része a tisztelet teljes hiányát tanúsítják az orvosok, valamint egész Románia iránt. „Arrogancia, felületlenség, neveletlenség, tanulatlanság, volt itt részünk mindenben. Nekik semmi sem számít, nem akarnak karantént, nem értik meg az elkülönítés fontosságát, annak kockázatát, hogy másokat is megfertőzhetnek, ők minden áron haza akarnak jutni. Számukra a románok nem számítanak, csak Romániát akarják utolsó lehetőségként és esélyként” – olvasható az aradi orvos bejegyzésében.
Zoom
Fotó: a Bihar megyei csendőrség Fb-oldala
Vlad Roşca úgy véli, nincs szükség szakértői tanulmányokra annak megállapítására, hogy hamarosan megnő a bűnözés, ugyanakkor kitör a járvány is Romániában. Utóiratában az orvos leszögezi: nem a diaszpórában élő ama románokról beszél, akik példát mutatnak tartásból és emberségből.
Ők nem jönnek, betartják a szabályokat, tisztelettudóan viselkednek, és mi is tiszteljük őket. Azokról beszélek, akiknek már nem megy a koldulás, a lopás, a prostitúció.
Egyébként a Szabad Európa Rádió román nyelvű honlapja szerint több százezerre tehető azoknak a Nyugat-Európából hazatért románoknak a száma, akik a laza intézkedések miatt „megúszták” a házi elkülönítésbe vagy karanténba helyezést. A cikk azt állítja, legalább 200 ezerre, de nem kizárt, hogy akár 950 ezerre tehető azon március elején Nyugatról – főleg Olaszországból és Spanyolországból – hazatért románok száma, akik „megúszták” a házi elkülönítést és karantént, mivel akkor lépték át a román országhatárt, amikor még csak az észak-olaszországi Lombardia tartomány számított járvány sújtotta „vörös zónának”.
A forrás szerint a külföldről hazatért románok legfeljebb 3,3 százalékán végeztek koronavírus-tesztet - írja a Krónika.
Korábban írtuk: