A román alkotmánybíróság szerdán alkotmányellenesnek nyilvánította azt a sürgősségi kormányrendeletet, amelynek alapján hatalmas bírságokkal sújtották az elmúlt két hónapban a kijárási tilalmat megszegőket.
Zoom
A rendelet ellen Renate Weber ombudsman emelt alkotmányossági kifogást. Romániában kezdetben 100 lejtől (7200 forint) 5 ezer lejig (362 ezer forint) terjedt a kiszabható bírság értéke, de április 3-i hatállyal szigorítottak és jelentősen megnövelték az alsó és felső határt a 34-es számú sürgősségi kormányrendelettel. Így magánszemélyek esetében a bírság 2 ezer lej (144 800 forint) és 20 ezer lej (1 millió 448 ezer forint) között mozgott, jogi személyek esetében a felső határt 70 ezer lejben (5 millió 70 ezer forint) állapították meg.
Az alkotmánybíróság ezt a 34-es számú rendeletet nyilvánította teljes egészében alkotmányellenesnek. A taláros testület azt kifogásolta, hogy a rendelkezések nem voltak világosak, nem írták le elég pontosan, hogy milyen helyzetekért, szabályszegésekért szabhatnak ki a rendőrök bírságot a rendkívüli állapot idején érvényes kijárási tilalmat megsértőkkel szemben. Úgy vélték, hogy a hatósági személyek egyéni, szubjektív megítélésén múlott, mekkora bírságot róttak ki, ami alaptörvénybe ütköző.
A román média értelmezése szerint jogorvoslatot csak azok kaphatnak, akik megtámadták a bíróságon a bírságokat. Egyes ügyvédek úgy vélték, hogy ezt még azok is megtehetik, akik már kifizették a bírságot. Weber az alkotmánybíróság döntésének közzététele után reményét fejezte ki, hogy a kormány hatályon kívül helyezi a rendkívüli állapot idején kiszabott bírságokat.
Két hónap alatt a hatóságok több mint 300 ezer bírságot szabtak ki összesen 120 millió euró értékben, ami Európában rekord. Jogászok most arra számítanak, hogy a megbírságolt személyek elárasztják kereseteikkel az amúgy is túlterhelt bíróságokat.
Ludovic Orban miniszterelnök szerdán bírálta az alkotmánybíróság döntését. Úgy vélte, hogy a taláros testület "a törvényszegők oldalára állt", és azokat az állampolgárokat bünteti, akik tiszteletben tartották a kijárási tilalmat.
Frissítés: román miniszterelnök: továbbra is bírságra számíthat, aki megszegi a kijárási korlátozásokat
Továbbra is megbírságolhatják Romániában azokat, akik a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozásokat megszegve, alapos indok nélkül hagyják el lakásukat - szögezte le csütörtökön Ludovic Orban miniszterelnök, miután előző nap elbukta az alkotmányossági kontrollt a bírságok megemeléséről kiadott, április elejétől hatályos kormányrendelet.
Rámutatott: a kormány csak akkor dönthet a (több mint 300 ezer szabálysértés miatt 120 millió euró értékben kiszabott) bírságok elengedéséről, ha a hivatalos közlönyben történő közzétételekor hatályba lép az alkotmánybíróság határozata, és megismerik annak részletes indoklását és jogi következményeit. Ludovic Orban felhívta a figyelmet, hogy a közrend védelmét biztosító hatóságok minden további nélkül bírságolhatják a kijárási korlátozások megsértőit a kormányrendelet előtti - 100 lejtől (7200 forint) 5 ezer lejig terjedő - szinten.
Április 3. óta a legkisebb bírság is elérte a 2000 lejt.
A jobboldali kormányfő élesen bírálta a (többségében baloldali pártok jelöltjeiből álló) taláros testület döntését: szerinte az alkotmánybíróság "a törvényszegő kisebbséget védi", a tisztességes embereket bünteti, határozata pedig "valóságos felhívás az anarchiára".
A stratégiai kommunikációs törzs csütörtökön közzétett jelentéséből is az látszik, hogy az előző héthez képest nem esett vissza számottevően a bírságolás: a kijárási korlátozások megszegéséért az utóbbi 24 órában is több mint 3000 emberre szabtak ki átlagosan 1673 lejes (120 ezer forint) büntetést.
Romániában az utóbbi tíz napban 7500 körül maradt a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma: az újonnan diagnosztizált fertőzések és a gyógyulások száma is általában meghaladja a 300-at.
A csütörtöki jelentés szerint az elmúlt 24 órában 18-cal nőtt a járvány romániai áldozatainak száma, az utóbbi időben azonban az elhalálozások napi átlaga 25 volt. Romániában eddig 876 nyilvántartásba vett koronavírus-fertőzött vesztette életét, külföldön további 96, Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár vesztette életét.
Az országban eddig 14 499 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, közülük 234-et intenzív osztályon ápolnak. Több mint 35 ezer, fertőzöttekkel kapcsolatba került ember továbbra is otthoni elkülönítésben vagy hatósági karanténban várja a betegség lappangási időszakának leteltét.
Romániában eddig 6144 koronavírussal fertőzött embert nyilvánítottak gyógyultnak. A gyógyultaknak az azonosított fertőzöttek számához viszonyított aránya a napokban meghaladta a 40 százalékot.
(MTI)