A megszálló izraeli határrendőrség két fegyverese Kelet-Jeruzsálemben ma reggel szabályosan kivégzett egy semmilyen fenyegetést vagy ellenállást nem tanúsító autista palesztin férfit. A gyilkosságra a jeruzsálemi óváros Oroszlános-kapujának közelében került sor, miután a palesztin nem tett eleget a kiválasztottak megállásra vonatkozó fölszólításának – írja az izraeli Má’áriv című újság és a palesztin taghribnews.com hírportál.
Zoom
Ijád el-Hallák – ma reggel hétszer lőttek bele a kiválasztottak (fotó: Twitter)
Ma délelőtt a hírhedt izraeli határrendőrség fegyveresei szabályosan kivégeztek egy Ijád el-Hallák nevű, 32 éves autista palesztin férfit. A megszállt Kelet-Jeruzsálemben levő Oroszlános kapu (a keresztény palesztinok Miasszonyunk Mária-kapunak – باب ستنا مريم – nevezik – H. J.) közelében az arab beszédet is nehezen megértő, autista palesztin férfi ma reggel a hozzá hasonló fogyatékosok számára fenntartott oktatási központba tartott, amikor a rendőrök megállásra szólították föl. Amikor a palesztin egyáltalán nem reagált, a rendőrök utánaeredtek, s közben a zárt láncú rádióösszeköttetésen keresztül jelentették: „Terrorista! Terrorista! Erősítést kérünk!”
Zoom
Helyszínelés az áldozat teteme fölött az Oroszlános-kapu előtt (fotó: taghribnews.com/ar/news)
Az erősítés a közelben tartózkodó két határrendőr személyében meg is érkezett, akik szintén nyomába eredtek a helyszínről akkor már kétségbeesetten menekülő autista férfinak, majd hét lövedéket eresztettek a testébe. A palesztin a helyszínen belehalt sebesülésébe. A határrendőrök később azt állították, hogy a férfi kezében marokfegyverre hasonlító gyanús tárgyat láttak.
Zoom
Éber megszállók az Oroszlános-kapu közelében (fotó: Reuters)
Nicán Horowitz, a Közös Lista nevű izraeli palesztin párt zsidó parlamenti képviselője a Twitteren:
A rendőrséghez fordultam, s kértem, hogy vizsgálja ki Ijád el-Hallák, fogyatékkal élő fiatal palesztin férfi megölésének körülményeit. A rendőrök fölszólították a palesztint, hogy álljon meg, amikor az Oroszlános kapu környékén járt. Valószínűleg nem értette a fölszólítást, s ezért nem reagált. A rendőrök utána iramodtak, s annak ellenére, hogy nem követett el semmit, nem volt nála fegyver, s egyáltalán nem fenyegette őket, tüzet nyitottak rá (hét lövedéket eresztettek bele). Miért? Ez megbocsáthatatlan cselekedet.
H. J. – Kuruc.info
Korábban írtuk: Értelmi fogyatékos palesztint lőtt agyon az izraeli rendőrség
Az izraeli rendőrség szombaton közölte, hogy Jeruzsálem óvárosában lelőtt egy palesztint, aki egy fegyvernek látszó tárgyat hordott magánál.
A rendőrség hozzátette: a férfi egy pisztolynak látszó tárgyat tartott magánál, és elfutott, mikor felszólították, hogy álljon meg. A rendőrök üldözőbe vették, és tüzet nyitottak rá.
Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő elmondta, hogy nem találtak fegyvert a környéken.
Egy rokona szerint a 32 éves Ijád Halak volt az áldozat. Halak értelmi fogyatékos volt, és éppen egy különleges bánásmódot igénylő emberek számára alapított iskolába tartott.
Egy nappal korábban izraeli katonák lelőttek egy palesztint a megszállt Ciszjordániában, mert állítólag el akarta ütni őket az autójával. Az incidensekben egyetlen izraeli sem sérült meg.
Az elmúlt hetekben fokozódott a feszültség az izraeliek és a palesztinok között, mert az izraeli kormány azt tervezi, hogy annektálja az 1967-ben megszállt Ciszjordániában található zsidó telepeket. A lépést Donald Trump amerikai elnök sokak szerint részrehajló béketerve is támogatja. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a hét elején megerősítette, hogy a bírálatok ellenére a közelgő hónapokban sok kerül a szóban forgó területek bekebelezésére. A palesztin vezetés válaszul bejelentette, hogy haladéktalanul felmondja az Izraellel és Washingtonnal kötött megállapodásokat.
Az amerikai béketerv értelmében Ciszjordánia 70 százaléka a palesztinok felügyelete alatt állna, de megmaradnának a több százezres zsidó telepek. Emellett a palesztinok nem ellenőrizhetnék saját határaikat, Jeruzsálem pedig Izrael oszthatatlan fővárosa lenne.
Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet. A palesztinok a megszállt területeken hoznák létre saját államukat Kelet-Jeruzsálem központtal.
(MTI)