Bezár!
2020. július 4., szombat, Ulrik napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:34 Az orosz egészségügyi miniszter szerint februárig nem lehet visszatérni a normális élethez22:23 Kanada felmondja a kiadatási megállapodását Hongkonggal22:11 Megölik a nőstény medvét, amely két embert támadott meg az olasz Alpokban21:51 Törvényt hoztak Németországban a szénalapú energiatermelés fokozatos leállításáról21:37 Franciaországban vizsgálat indul a távozó miniszterelnök és volt egészségügyi miniszterei ellen21:22 Pancsolással próbálják siettetni a partra szállást az élősködők21:18 Több mint 48 ezer új fertőzöttet jelentettek Brazíliából21:06 Szlovéniában megerősítette parlamenti többségét a jobbközép koalíciós kormány20:47 Veneto tartományban emelkedett a reprodukciós ráta, ismét szigorítanak20:23 Módosítani kellett a Nemzetközi Űrállomás pályáját, hogy ne ütközzön űrszemétnek20:03 Amerika szövetségi ünnepének napján lép érvénybe az orosz alkotmánymódosítás19:30 Jövő péntektől hazánkból is karanténkötelezettség nélkül lehet Angliába utazni 19:19 Fotók és videó a borsodnádasdi gyilkosság helyszíni tárgyalásáról18:38 "Heroizmus" a nyugati világban18:04 Alig vált muzulmánná egy angol nő, máris székesegyházat, szállodát és metrót akart robbantani
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

A "bátor" holland kormányfő inkább zöldre festi Fekete Pétert, csak be ne induljon náluk is a fosztogatás

Reklám

A holland miniszterelnök, Mark Rutte szerint a holland Mikulás segédje, Fekete Péter (hollandul Zwarte Piet) feketére festett arcú figurája hamarosan eltűnik a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó hagyomány kelléktárából - erről számolt be a holland média pénteken.
Zoom
A négerek követelőznek - a fehérek teljesítik
Rutte a holland parlamentben, az amerikai néger bűnöző "rendőri erőszak" nyomán bekövetkezett halálát követő tüntetéshullámról folytatott vitában azt mondta, a "hátrányos megkülönböztetés állandóan visszatérő probléma Hollandiában, ahol az embereket sokszor származásuk alapján ítélik meg".
A holland Mikulás (Sinterklaas) koromfekete segédjének évtizedek óta visszatérő kérdésével összefüggésben a miniszterelnök azt mondta, a karácsonyi hagyomány az utóbbi években jelentős változáson ment keresztül. Kijelentette, megváltozott az a 2013-ban hangoztatott véleménye, amikor azzal utasította el a "megosztó" figurával kapcsolatos vitát, hogy Fekete Péter egyszerűen csak fekete, ezzel nem lehet semmit csinálni. Azóta "sokakkal beszélt, akik számára a fekete krampusz a diszkriminációt kimerítő karakter". Hollandia nem akarhatja, hogy bárki számára félelemkeltő legyen egy ünnepkörhöz kapcsolódó hagyomány - tette hozzá Rutte.
A hagyomány szerint a holland Mikulás minden november harmadik vasárnapján gőzhajón, rengeteg ajándék és számos, főként feketére festett arcú segítő kíséretében érkezik. A hollandiai négerek szerint azonban Fekete Péter jelenlegi formájában a fekete bőrű emberek negatív sztereotípiája, ezért sértőnek, a hétköznapi rasszizmus szimbólumának tartják ezeket a figurákat, és már évek óta követelik a hagyomány megváltoztatását. Egyesek véleménye szerint "a fekete bőrű állampolgárok közül sokan a rabszolgaság örökségeként értelmezhetik" a feketére festett arcú, afroparókás, jelmezbe öltöztetett figurát.
Hollandia lakosságának többsége azonban (a fehérek) úgy gondolja, hogy Fekete Péter pozitív figura, akinek külseje semmilyen rasszista jelentést nem hordoz.
Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának rasszizmusellenes bizottsága 2013-ban vizsgálatot indított az ügyben. A bizottság vezetője, a jamaicai Verene Shepherd akkor "a rabszolgasághoz való visszatérésnek" nevezte a Fekete Péter-hagyományt. Az "ENSZ-beavatkozás" nyomán tiltakozási hullám söpört végig az országon, egymást követték a demonstrációk, a gyalázkodások, a fenyegetések. Kétmillióan kérték petícióban a tradíció megőrzését.
"Megfigyelők szerint" elkerülhetetlennek tűnik a hagyományos Mikulás-ünnep módosítása. Elképzelhető például, hogy a jövőben különböző színűre, például zöldre, pirosra, kékre vagy sárgára pingálják az Amszterdamot ellepő Fekete Péter-alakok százait.
A hét folyamán Hollandia több városában is "rasszizmusellenes szimpátiatüntetést" tartottak George Floyd halála miatt.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready