2020. szeptember 18., péntek, Diána napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:28 Házbizottság: a képviselők önként tartsák be a járványügyi szabályokat! 16:10 Kreml: azonnal jelentenék Putyinnak, ha vegyi fegyvert vetnének be Oroszországban15:49 Idén ősszel is vakcinázza a rókákat a Nébih15:32 Ma is "hasznossá" tette magát az EB: cselekvési tervet mutattak be a "rendszerszintű rasszizmus" ellen15:12 Hosszú hónapokig nem lesz még oltás, a kapkodás tragédiához vezethetne - Váratlanul részletes jelentéseket hozott nyilvánosságra két vakcinagyártó14:55 Szlovénia szombattól szigorít14:36 Továbbra is gyorsan terjed a járvány Ukrajnában14:19 Orbánt nem hatotta meg, hogy nincs elég szakember a lélegeztőgépekhez14:08 KSH: augusztusban újra több mint 4,5 millióan dolgoztak13:52 FBI-igazgató: Bident bántják a mindig beavatkozó az oroszok13:37 Maduro: Washington miatt kér lehetetlent az EU13:20 Élelmezési Világszervezet: 30 millióan halnak éhen, ha Mészáros Lőrincék nem segítenek12:57 Szerbiában karantén helyett elég a kérdőív a "veszélyesek" számára12:32 Már hat szegedi kézisről derült ki, hogy fertőzött12:23 A lengyel kormánykoalíció "gyakorlatilag már nem létezik" - kisebbségi kabinet jöhet
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Conte saját párt alapításával próbálhat túlélni

Reklám

Önálló párt elindításával tervez a miniszterelnöki székben maradni Giuseppe Conte, aki a belőle kormányfőt csináló Öt Csillag Mozgalomtól (M5S) vonhatna el leginkább szavazókat a pénteken közzétett felmérés szerint.
A járvány utáni párttámogatottságot mérő felmérésében, amelyet a SkyTG24 hírtelevízió készíttetett, megjelent a Giuseppe Conte vezette politikai erő, annak ellenére, hogy a miniszterelnök még nem jelentette be önálló párt alapítását. Nem számít titoknak azonban, hogy a jogászprofesszorból 2018 májusában lett kormányfő a politikában képzeli el jövőjét.
Az Il Foglio napilap már az új párt nevét is tudni véli: Con-te, amely a miniszterelnök nevének két részre osztásával azt jelenti, hogy "veled". A jelenleg párton kívüli Giuseppe Conte az őszi szardíniai választásokon indulva szerezhetne magának képviselői mandátumot.
A felmérések azt mutatják, hogy Giuseppe Conte esetleges pártja jelenleg az olasz választók 14,3 százalékának támogatottságát élvezné. Elsősorban az M5S szavazóit csábítja, az ötcsillagosok több mint 19 százalékát. A baloldali szavazók 16,5 százaléka voksolna Conte pártjára, a jobbközépből 8,2 százalék.
Ennél is jelentősebbnek számít, hogy a magukat bizonytalannak valló olaszok több mint 51 százaléka választaná a Giuseppe Conte vezette politikai erőt. Elemzők szerint a miniszterelnök számára ez lehet a legalkalmasabb pillanat saját párt alapítására, mivel ki tudná használni a járványhelyzetben megerősödött támogatottságát. A felmérések szerint a Conte-kormány népszerűsége jelenleg majdnem 60 százalékos.
A politikusok között a legszélesebb támogatottságot Mario Draghi, az Európai Központi Bank volt elnöke élvezi, akit több párt is Conte esetleges utódjának tekint. Második helyen Giuseppe Conte áll 57 százalékos támogatottsággal, majd Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke következik 33 százalékkal. Matteo Salvini, a Liga vezetőjének népszerűsége 31 százalékon áll. Nicola Zingarettinek, a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkárának 30 százalékos a népszerűsége, Luigi Di Maio, az M5S egyik vezetője 22 százalékon áll.
Giuseppe Conte esetleges önállósodási szándéka máris éreztette hatását: az M5S pártszerkezete és vezetése minél előbbi átalakítására készül. A kormányerő politikai vezetője, Luigi Di Maio februári lemondása után az M5S mozgalmi szárnyát képviselő Alessandro Di Battista pályázik az ötcsillagosok élére.
Di Battista pénteken úgy nyilatkozott, nem szívesen látja a PD-vel közös kormányzást, és Giuseppe Contét sem támogatja mindenben feltételek nélkül.
Az M5S választotta Giuseppe Contét miniszterelnöknek két évvel ezelőtt a Ligával, majd tavaly szeptemberben a PD-vel alakított kormány vezetésére is. A kormányfő már nem "további túlélésre, hanem saját pozíciója erősítésére" játszik az Il Foglio elemzése szerint. Fordulópontot jelenthet Giuseppe Conte felszólalása a parlamentben június 17-én, az EU állam-és kormányfők találkozója előtt.
Ennek központi kérdése az Európai Stabilitási Mechanizmus (M5S) forrásainak felhasználása lesz. Az ESM-forrásokat az M5S határozottan elutasítja, a PD támogatja, és Conténak talán a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) szavazataira lesz szüksége. Ezt a lehetőséget Matteo Salvini máris bírálta, hangsúlyozva, hogy az általa vezetett jobbközép koalíció kormányváltáson dolgozik.
A Matteo Salvini vezette Liga továbbra is a legnagyobb pártnak számít 26,3 százalékkal, a FdI utolérte az M5S-t 15,5 százalékkal, a FI 6,5 százalékon áll, a PD ereje 21,6 százalékos.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready