Lettország múlt heti példáját követve Litvánia médiahatósága is betiltotta szerdán az RT - korábban Russia Today nevű - orosz állami tévé csatornáinak sugárzását. A tilalom csütörtöktől érvényes.
A litván rádió- és televízióbizottság az ország külügyminisztériumának javaslatára döntött így. A külügyminisztérium azzal indokolta a betiltást, hogy az RT tévét állítólagosan uraló Dmitrij Kiszeljov rajta van az Európai Unió feketelistáján, mert feltételezhetően szerepet játszott a propagandában, amely támogatta azt, hogy Oroszország bekebelezte 2014-ben a Krímet.
A tilalom az RT öt csatornájára vonatkozik, ezek az RT, az RT HD, az RT spanyol nyelvű adása, az RT Dokumentum és az RT Dokumentum HD.
Lettország saját tilalmát ugyanazzal az érvvel indokolta, mint most Litvánia, egyúttal arra buzdította az összes EU-tagállamot, hogy kövesse példáját.
Az RT adását a Baltikumban - Litvániában, Lettországban és Észtországban - a Kreml propagandacsatornájának tartják, amely megpróbálja befolyásolni a térség jelentős orosz kisebbségének gondolkodását.
(MTI)