Bezár!
2020. augusztus 12., szerda, Klára, Letícia, Sugárka napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
15:37 Migránsokkal teli furgonokat fogott el az észak-macedón rendőrség15:21 Egymilliárd dollárért veszünk légvédelmi rakétarendszert az Egyesült Államoktól15:18 Kötelezővé vált az arcmaszk viselése Brüsszel egész területén14:57 Hát persze hogy aggódik Pompeo a fehéroroszországi fejlemények miatt14:21 Önként ment Auschwitzba dolgozni egy zsidó - fajtársai leárulózták14:11 Friss ajánlóval jelentkezik a Harcos (x)14:03 Szputnyik V - két héten belül kibocsátják az első orosz védőoltásokat13:50 Milánóban már több a Hu, mint a Rossi13:25 A tüntetők közé lőttek Fehéroroszországban13:07 Rendkívüli ülést tartanak pénteken az EU-tagországok külügyminiszterei12:28 Jegyátadás helyett ellenőrt vert és buszt rugdosott egy kőbányai amazon12:16 Szerbia kötelező tesztelést vagy karantént vezethet be a külföldiek számára11:56 Az olasz kormány alagúttal kötné össze Szicíliát és a szárazföldet11:32 A szentképet is vitte a patai "magántanuló"11:18 A fél országban ismét zivatarra figyelmeztetnek
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Putyin: Moszkva és Kijev viszonya nem a Krím visszacsatolása miatt romlott meg

Reklám

Oroszország és Ukrajna viszonya nem a Krím orosz visszacsatolása, hanem a Kijevben 2014-ben végrehajtott államcsíny miatt romlott meg - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 tévécsatornán vasárnaponként jelentkező Moszkva, Kreml, Putyin magazinműsorban.
"Az, hogy megromlottak kapcsolataink Ukrajnával, elvileg nincs összefüggésben a Krímmel" - nyilatkozott Putyin, aki kifejezte meggyőződését, hogy két ország közötti feszültség előbb-utóbb megszűnik.
"Először államcsíny, hatalomátvétel történt (2014-ben Kijevben), és attól a pillanattól kezdve nézeteink és útjaink Ukrajna vezetésével homlokegyenest ellentétessé váltak, és elváltunk. És csak ezt követően lett ismét a Krím Oroszország része, nem pedig fordítva" - tette hozzá.
Az Ukrajnához csak 1954 óta tartozó Krímet 2014-ben az orosz hadsereg biztosítása mellett megtartott helyi népszavazás eredményeként csatolták vissza Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismeri el ennek a lépésnek a legitimitását.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanebben a műsorban azt mondta, hogy Kijev a minszki megállapodások elutasításával megfosztaná tárgyalási alapjától a délkelet-ukrajnai rendezési folyamatot. Ez szerinte se Berlinnek, se Párizsnak, se Moszkvának - a normalizálásról egyeztető "normadiai négyek" másik három tagjának - nem fog tetszeni.
Úgy vélekedett, hogy dokumentum formájában újabb alapot létrehozni a tárgyalások számára rendkívül nehéz lenne. Kifejezte reményét, hogy a minszki megállapodások ukrán felmondása esetén sikerül majd elkerülni a konfliktus felforrósodását.
"Egy alternatív dokumentum kidolgozásához nélkülözhetetlen lesz a párbeszéd a függetlenségüket önhatalmúlag kikiáltó köztársaságokkal. Kijev ezt a párbeszédet következetesen visszautasítja. Ezzel a kör bezárul" - mondta a szóvivő.
Emlékeztetett arra, hogy Putyin korábban csalódottságának adott hangot a délkelet-ukrajnai rendezés dinamikájával kapcsolatban, mert Kijev sem a minszki megállapodásokat, sem pedig a "normadiai négyek" tavaly decemberi csúcstalálkozóján elfogadott döntéseket nem teljesítette, és - mint fogalmazott - "lényegében semmilyen haladás sincsen".
Az azt feszegető kérdésre, hogy vajon Volodimir Zelenszkij "ukrán" elnök elvesztette-e kezdeti hitelét Putyinnál, Peszkov azt mondta: ebben az esetben "nem egy hitel- és pénzügyi rendszerről, hanem a Délkelet-Ukrajnában élő milliók sorsáról van szó". Emlékeztetett, hogy Zelenszkij a választási kampány során a Donyec-medence problémájának megoldását ígérte, ami Peszkov szerint csakis a minszki megállapodásokban vállalt ukrán kötelezettségek teljesítésével érhető el, ezen a téren pedig "semmilyen lépés" sem történ Kijev részéről.
A szóvivő elismerte, hogy Putyint kellemetlenül érintette, amikor Zelenszkij lengyelországi látogatása során a Szovjetuniót a nemzetiszocialista Németországgal egy kalap alá vette a második világháború kirobbantásának kérdésében.
(MTI nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready