Az Európai Unió arra szólítja fel az örmény-azeri határon kialakult összecsapásokban részt vevő feleket, hogy hagyjanak fel a fegyverek használatával, tartózkodjanak minden, a feszültséget szító fellépéstől és kijelentéstől, valamint hozzanak azonnali intézkedéseket a helyzet további elmérgesedésének megakadályozására - közölte szóvivője útján a Európai Unió (EU) külügyi szolgálata (EEAS) hétfőn.
Az uniós szolgálat nyilatkozatában arra is felszólította a szemben álló feleket, hogy szigorúan tartsák tiszteletben a korábbi tűzszünetre vonatkozó megállapodást, erejüket és erőforrásaikat pedig fordítsák a koronavírus-járvány elleni küzdelemre.
Aláhúzták, a felek kezdjenek párbeszédet egymással, és köteleződjenek el az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) illetékes munkacsoportja által vezetett, a megbékélést célzó tárgyalások mellett.
A tűzszünet megsértése azt is jelzi, hogy mihamarabb folytatni kell az EBESZ helyszíni megfigyelő munkáját, amint azt a körülmények lehetővé teszik - tették hozzá.
Az örmény-azeri határon vasárnap kezdődött tüzérségi összecsapás, amely hétfőn is folytatódott. A határincidens során Baku szerint négy azeri katona életét vesztette, öt pedig megsebesült, az örmény védelmi minisztérium pedig azt közölte, hogy két katonájuk sebesült meg.
Jereván és Baku több évtizede konfliktusban áll egymással a zömében örmények lakta Hegyi-Karabah miatt. A térség hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozik, de az 1994-ben véget ért, véres fegyveres konfliktus eredményeként magukat helyi örményeknek valló szakadárok ellenőrzése alá került; Baku szerint viszont Örményország hadserege is jelen van ott. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta a terület függetlenségét, de ezt egyetlen ország sem ismerte el. A terület azóta is a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, s a szigorúan őrzött frontvonalon időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni hadsereggel. A mostani összecsapás azonban a két ország északi határa mentén történt.
(MTI)