A Svájci Szövetségi Bíróság elutasította Caster Semenya keresetét, melyet az atléta a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavalyi ítélete ellen indított.
Zoom
Erre mondják, hogy ilyen rusnya teremtés még a kalendáriumban sincs (fotó: Forster/Getty Images)
A női 800 méter kétszeres olimpiai bajnoka a bíróságnál a CAS azon döntésének hatályon kívül helyezését szerette volna elérni, mellyel a sportdöntőbíróság helybenhagyta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) nők tesztoszteronszintjére vonatkozó szigorú szabályozását.
A WA 2018-ban határozott úgy, hogy 400, 800 és 1500 méteren nem indulhatnak olyan női versenyzők, akiknek magas a tesztoszteronszintjük, csak ha gyógyszerekkel korlátozzák annak mértékét. Márpedig Semenya "hiperandrogenizmussal küzd", ami nők esetében akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.
És mellesleg azt eredményezi, hogy versenyeken kívül férfiként él, itt például a saját esküvőjén látható, ugyanis megnősült (j):
A mostani bírósági döntés azt jelenti, hogy a dél-afrikai sportoló 2012 és 2016 után jövőre nem nyerheti meg sorozatban harmadszor is a női 800 méter olimpiai aranyérmét, mivel már két éve jelezte, hogy nem hajlandó gyógyszereket szedni.
A kétkörös távon háromszoros világbajnok Semenya idén már igyekezett alkalmazkodni az új helyzethez, és jelezte, hogy 200 méteren szeretne kijutni a tokiói játékokra.
Frissítés: a nap vicce: tovább küzd a "nők jogaiért"
Tovább küzd a nők jogaiért Caster Semenya kétszeres olimpiai bajnok atléta, miután a Svájci Szövetségi Bíróság kedden elutasította a keresetét.
"Tovább harcolok a női atléták jogaiért mindaddig, amíg mindannyian olyan szabadon nem futhatunk, amilyennek születtünk" - jelentette ki szerdán a dél-afrikai futó.
Semenya arról nem nyilatkozott, hogy fellebbez-e Strassburgban az Emberi Jogok Európai bíróságánál, ügyvédje azonban jelezte, "egy sportszervezet semmiképpen sem gátolhatja az alapvető emberi jogokat, ezért cselekedniük kell".
(MTI nyomán)