Haszan Naszralláh, a Hezbollah libanoni síita radikális szervezet vezetője szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hazudott, amikor azt állította, hogy a Hezbollahnak titkos fegyverraktára van a libanoni fővárosban egy gázüzem közelében, s ez újabb robbanás veszélyével jár.
"Lehetővé tesszük a média számára, hogy betekintést nyerjen a létesítménybe, amelyről Netanjahu beszélt, hogy a világ megbizonyosodhasson arról, hogy hazudik" - mondta Naszralláh egy televíziós adásban az izraeli kormányfő beszéde után.
A libanoni szervezet vezetője azzal vádolta Netanjahut, hogy megpróbálja fellázítani a libanoniakat a Hezbollah ellen. "Nagyon jól tudjuk, hova tegyük a rakétáinkat" - mondta.
Az izraeli kormányfő az ENSZ Közgyűlésének keddi általános vitáján elmondott videoüzenetében azt állította, hogy a Hezbollahnak van egy titkos rakétagyártó üzeme egy gázüzem mellett Bejrút déli részén. Netanjahu arra figyelmeztetett: fennáll a veszélye annak, hogy emiatt az augusztus eleji bejrúti robbanáshoz hasonló szerencsétlenség következzen be.
A bejrúti kikötőben augusztus 4-én 2700 tonna - évek óta ott tárolt - ammónium-nitrát robbant fel, aminek következtében több mint 190-en meghaltak, mintegy hatezren megsérültek, és körülbelül 300 ezren váltak otthontalanná. A detonációt követően kiderült, az illetékesek éveken át rendszeresen figyelmeztették a hatóságokat, hogy a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát kikötői tárolása veszélyt jelent, de senki nem tett semmit, hogy a vegyszert elszállítsák a raktárból.
Naszralláh elutasította Macron nyilatkozatának hangnemét
A Hezbollah vezetője kedden üdvözölte ugyan Emmanuel Macron segítségét egy libanoni "reformkormány" létrehozása érdekében, ugyanakkor visszautasította a hangnemet, amellyel a francia elnök az ország minden politikai erejét ostorozta a legutóbbi kormányalakítási kudarc miatt.
Naszralláh egy televíziós beszédében dicsérendőnek nevezte ugyan, hogy Macron segíteni próbál a libanoni belpolitikai válság megoldásában, de azt is mondta, hogy a francia államfő nem beszélhet úgy, mintha irányítója lenne ennek a közel-keleti országnak. Macronnak nincs semmiféle felhatalmazása arra, hogy ügyészként, bíróként vagy libanoni legfelsőbb vezetőként ítélkezzék az ország ügyében - hangsúlyozta.
Miután a múlt szombaton Musztafa Adib kijelölt libanoni miniszterelnök lemondott, mert nem tudott kormányt alakítani, Macron "kollektív árulással" vádolta a libanoni politikai szereplőket, úgy fogalmazott, hogy saját magánérdekeiket helyezték előtérbe, és nem tartották be a Franciaország és a nemzetközi közösség előtt vállalt kötelezettségüket.
A francia elnök szeptember elején, bejrúti látogatása során leszögezte: az arab országban reformokra van szükség az áramszolgáltatás, a bankügy, az igazságszolgáltatás és a közbeszerzések területén. Ezt megelőzően szankciókkal fenyegette meg a libanoni politikai vezetést, ha nem hajt végre komolyabb reformokat. A nemzetközi segélyek folyósítását Macron a reformok októberig való elindításához kötötte.
Adíb kormányalakítási kísérletei azonban kudarccal jártak, legfőképp Nabih Berrinek, a parlament elnökének és szövetségesének, az Irán támogatását élvező Hezbollahnak azon követelése miatt, hogy a pénzügyminiszteri posztot adják síita politikusnak. Ez a fejlemény váltotta ki a francia államfő indulatos megnyilatkozását, Naszralláh pedig határozottan visszautasította annak hangnemét. "Ha a francia elnök mindenáron bűnöst akar keresni saját kezdeményezésének zsákutcába jutásáért, azt megtalálja az amerikaiak között és Szaúd-Arábiában" - hangoztatta a Hezbollah vezetője.
(MTI)