A várt csökkenés helyett emelkedett az amerikai feldolgozóipar és szolgáltatóipar teljesítménye novemberben, a kompozit teljesítményindex pedig öt és fél éves csúcsot ért el a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének előzetes adatai alapján.
Novemberben a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 56,7 pontra, több mint hat éve a legmagasabbra emelkedett az előző havi 53,4 pontról a várt 53,0 pont helyett.
A szolgáltatóipari BMI 57,7 pontra, öt és fél éve a legmagasabbra emelkedett a szeptemberi 56,9 pontról. Elemzők csökkenést, 55,0 pontot vártak novemberre.
A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI 57,9 pontra, öt és fél éves csúcsra emelkedett az előző havi 56,3 pontról.
A beszerzésimenedzser-index 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.
A kompozit adatok körében az új megrendelések beérkezése 2018 óta a legnagyobb növekedést mutatta. Az exportmegrendelések viszont csak marginálisan emelkedtek a feldolgozóiparban és a szolgáltatóiparban egyaránt. A foglalkoztatás viszont a felmérés 2009-es kezdete óta a legnagyobb mértékben emelkedett a szolgáltatóiparnak köszönhetően, miután a feldolgozóiparban lassult a növekedés. A kilátásokat 2014 májusa óta a legoptimistábban ítélték meg a gazdasági szereplők.
(MTI)