Igor Dodon leköszönő moldovai elnök kedden aláírta azt a törvényt, amellyel a parlament kivonta az államfő hatásköréből a titkosszolgálatok felügyeletét, és a saját ellenőrzése alá rendelte - közölte Carmena Sterpu elnöki szóvivő.
"Igen, az elnök elrendelte ennek a parlamenti döntésnek a kihirdetését" - jelentette ki Sterpu.
A moldovai alkotmánybíróság hétfőn függesztette fel a moldovai parlamentben december 3-án elfogadott - az információs és biztonsági szolgálatot az államfő felügyelete alól kivonó - jogszabály végrehajtását. A törvény alkotmányossági felülvizsgálatát az Európa-barát Akció és Szolidaritás (PAS) párt kezdeményezte, amelynek vezetője, Maia Sandu győzelmet aratott a novemberi elnökválasztáson.
Sandu hatalombitorlásra irányuló próbálkozásnak minősítette a törvény elfogadását, szerinte ezzel "a leendő elnök kezét akarják megkötni".
A törvényjavaslatot a leköszönő oroszbarát elnököt, Igor Dodont támogató, a parlamentben többségben lévő Moldovai Szocialisták Pártja (PSRM) terjesztette be. Dodon elnöki megbízatása december 23-án ér véget. Sandu beiktatását december 24-én vagy 25-én tartják.
(MTI)