Bezár!
2021. március 7., vasárnap, Tamás, Ubul napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:08 Egy iskolakerülő muszlima hazugsága vezethetett a francia történelemtanár lefejezéséhez19:39 Vona Gábor nem találja a helyét a mostani politikában19:10 Haláleset miatt függesztették fel az oltást az AstraZenecával Ausztriában 18:48 Megdöglött a Kutya Prágában - oszlatták is18:19 Rettegést is csökkentene egy izraeli találmány17:43 Svájc megszavazta a burka és a nikáb viselésének tilalmát17:29 Gulácsiról, új világrendről - kérdésekre válaszol Toroczkai László, 7. rész17:11 Intézményelhagyási és -látogatási tilalom a gyermekvédelmi intézményekben és javítóintézetekben16:32 Tetten ért sonkatolvaj gyilkolta meg brutálisan az idős házaspárt Kislángon: egyik áldozatát szinte feldarabolta16:23 Kissé melegszik az idő a jövő héten15:37 Két hétre vesztegzár alá helyezik Temesvárt15:19 Közös hadgyakorlatokba kezdenek az orosz és a fehérorosz különleges egységek14:58 A klímarettegők "szemmel tartják" a politikusokat Svájcban14:35 Manfred Weber is menstruációs problémákkal küzd14:17 Csökken, de még mindig magas az ál-kereszténydemokrata pártszövetség támogatottsága Németországban
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Új generációs ballisztikus rakétákat és drónokat próbált ki az Iráni Forradalmi Gárda

Reklám

Az Iráni Forradalmi Gárda új generációs ballisztikus rakétákat és drónokat próbált ki pénteken a tíz napon belül immár harmadik hadgyakorlat keretében az ország középső, sivatagos részén - jelentette a félkatonai alakulat a Sepahnews elnevezésű internetes oldalán.
A "Nagy Próféta 15" fedőnevű művelet során a gárda föld-föld ballisztikus rakéták korszerű típusait lőtte ki, és drónokat vetett be képzeletbeli célpontok ellen. A jelentés szerint a Dezful, a Zolfaghar és Zelzal típusú rakéták olyan leszerelhető robbanófejekkel voltak ellátva, amelyek az atmoszférán kívül is irányíthatók, és képesek áthatolni légvédelmi pajzsokon.
A drónokkal egy képzeletbeli légvédelmi rendszert tettek tönkre, a rakéták pedig ugyancsak szimulált ellenséges célpontokat semmisítettek meg - közölte a szervezet.
A műveleteket személyesen tekintette meg Huszein Szalami, a Forradalmi Gárda főparancsnoka és Amir Ali Hajizadeh, az Iszlám Forradalmi Gárda légügyi- és űregységeinek parancsnoka.
Szalami a Sepahnews-nak adott interjújában kifejtette: ennek a hadgyakorlatnak az az üzenete, hogy megmutassa a Forradalmi Gárda erejét, amellyel képes megvédeni az ország szuverenitását, s hogy bizonyítsa az iráni fegyveres erők eltökéltségét az iszlám és az ország ellenségivel szembeni harcában.
Szerdán már az iráni haditengerészet rövid hatótávolságú rakétákkal kezdett gyakorlatozásba az Ománi-öbölben két új, iráni gyártmányú hadihajó bevetésével, ezen kívül manőverező robotrepülőgépeket is indított. Az azt megelőző hétvégén a Forradalmi Gárda haditengerészeti felvonulást is tartott a Perzsa (Arab)-öbölben, egy héttel korábban pedig nagyszabású drónmanőverekre került sor.
A közelmúltban tovább fokozódott a feszültség Irán és az Egyesült Államok között. Viszonyuk azt követően vált fagyossá, hogy Donald Trump leköszönő amerikai elnök 2018-ban felmondta az atomalkut, és újra életbe léptette a felfüggesztett szankciókat. Ezt követően az iszlám köztársaság is fokozatosan mondta fel a nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségeit, és nukleáris fejlesztésekbe, illetve urándúsításba fogott.
Az EFE spanyol hírügynökség az iráni erőfitogtatással kapcsolatban megállapította: Joe Biden, akit január 20-án iktatnak be elnöki hivatalába, késznek mutatkozott arra, hogy az Egyesült Államok visszatérjen az Iránnal kötött atomszerződésbe, de jelezte, hogy annak bizonyos pontjait újra kellene tárgyalni, például bele kellene venni az iráni ballisztikus rakéták kérdését.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready