A hetvenöt év felettiek oltását nevezte elsőrendűnek Mario Draghi miniszterelnök, aki az idősek vakcinázásától tette függővé Olaszország újranyitását csütörtök esti sajtótájékoztatóján.
Mario Draghi hangsúlyozta, hogy nem tud még pontos dátumot mondani arra, mikor tudják "újranyitni" az országot a jelenleg még szigorú járványkorlátozások oldásával.
A közgazdász miniszterelnök úgy vélte, hogy a kereskedelem, vendéglátás, idegenforgalom, kulturális élet újraindulása a következő hetek járványadataitól és a vakcinázástól függ.
"Újra akarjuk nyitni az országot, de biztonságban" - hangoztatta Mario Draghi.
Elsőrendűnek nevezte a sérülékenyebb rétegek, valamint a 75 éven felettiek beoltását, kijelentve, hogy "az idősek biztonságba helyezése nélkül nem lehet újranyitni". Kifejtette, hogy a hatvan év alattiak vakcinázásánál fontosabb az idős korosztály oltása. Magyarázata szerint az iskolákat is csak akkor tudják újranyitni tantermi tanítással, ha a tanulókkal együtt élő vagy ezekkel találkozó nagyszülők védettséget kapnak.
Hozzátette, minél gyorsabban halad az oltás, annál gyorsabb lesz az újranyitás is. A vakcinázásban előrébb járó régiók előbb oldhatják a korlátozásokat - tette hozzá.
A kormányfő elítélte azokat, akik különböző kibúvókkal megkerülik a korosztályok szerint zajló vakcinázást, és másokat megelőzve oltatják be magukat. "Milyen lelkiismerettel teszik ezt?" - kérdezte.
A több mint tízmillió hetven és nyolcvan év feletti olasznak december vége óta csak tíz százalékát oltották be. Csütörtökön 487 beteg halt meg, így a halottak száma megközelítette a 113 ezret. A halottak életkor szerinti átlaga nyolcvan év felett van.
Mario Draghi bejelentette, hogy április végéig több millió dózis vakcina érkezését várják, amivel biztosítani lehet a tervezett oltási ütemezés fenntartását, a jelenlegi napi 170 ezer dózis beadását félmillióra emelve. A járványhelyzetet felügyelő egészségügyi tanács (Css) elnöke, Franco Locatelli a kormányfővel közös sajtótájékoztatón megerősítette, hogy az AstraZeneca-védőoltást hatvan év felett ajánlják, de - tette hozzá - a brit-svéd vakcina használatát a hatvan év alattiak esetében is engedélyezik.
Korábban a turisztikai miniszter, Massimo Garavaglia, a Liga párt politikusa június 2-t jelölte meg az idegenforgalmi szezon újranyitásának időpontjaként. Mario Draghi azt mondta, ha lehetséges, már június előtt is várják a turistákat. "Minél előbb be kell jelentenünk, hogy készen állunk az oltási igazolással bíró turisták fogadására" - hangoztatta.
A miniszterelnök a kormánypárti Liga vezetőjével, Matteo Salvinivel is egyeztetett. Salvini az újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az ország újranyitása "egészségügyi és nem politikai döntés". Úgy vélte azonban, hogy legalább hat régióban már április közepétől enyhíteni lehet a járványkorlátozásokon.
Mario Draghinak ez volt a harmadik sajtótájékoztatója februári miniszterelnöki kinevezése óta. Újságírói kérdésre elfogadhatatlannak nevezte Ursula von der Leyen "megalázását" az Ankarában, Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tartott találkozón, amikor az Európai Bizottság elnökének csak a díványon jutott hely.
Mario Draghi kijelentette, Erdogan olyan "diktátor, akire szükség van, és akivel együtt kell működni, megfelelő egyensúlyt teremtve".
(MTI)