A török külügyminisztérium csütörtök este bekérette Olaszország ankarai nagykövetét, Massimo Gaianit, miután Mario Draghi olasz miniszterelnök nem sokkal korábban diktátornak nevezte Recep Tayyip Erdogan török államfőt.
Draghi csütörtök esti római sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva úgy vélte, hogy Erdogan "megalázta" Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság (EB) elnökét, amikor Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével kedden Ankarába látogatott, és von der Leyennek csak a terem egy távolabbi pontján, egy díványon jutott hely. Draghi egyúttal azt mondta, hogy Erdogan olyan "diktátor, akivel együtt kell működni, megfelelő egyensúlyt teremtve".
Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az olasz nagykövet bekéretése mellett a Twitter-fiókján is reagált Draghi szavaira. Elfogadhatatlannak, populistának és csúnyának minősítette az olasz kormányfő szavait, amelyeket határozottan elítélt. Cavusoglu bejegyzésében külön kiemelte, hogy míg Draghi kinevezett, addig Erdogan választott vezető.
(MTI)