Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a bilaterális kapcsolatok erősítéséről és a koronavírus-járvány elleni küzdelemről tárgyalt telefonon - közölte Duterte hivatala.
A Fülöp-szigetek húszmillió adag orosz Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagot rendelt, amelyből az első félmillió dózisból álló szállítmányt április végén várják.
A két politikus hangsúlyozta a globális vakcinatermelés fokozásának és a készletképzésnek a szükségességét. A tájékoztatás szerint megvitatták a regionális és globális oltóanyaghelyzetet és egyetértettek abban, hogy a lehető legtöbb ország számára elérhetővé kell tenni a vakcinákat, köztük a Szputnyik V-t is.
A Fülöp-szigeteki államfő hivatala szerint az orosz elnök hangsúlyozta a két ország Duterte elnöksége alatt kedvezően alakuló kapcsolatait. A két elnök megvitatta a védelmi és biztonsági együttműködés kérdéseit is, egyben megállapodtak a védelmi, a hírszerzési és a katonai szervek közötti rendszeres információcseréről.
A beszélgetés során különös figyelmet szenteltek a kereskedelmi és a beruházási együttműködésnek, valamint a mezőgazdasági és az energetikai fejlesztéseknek. Duterte, aki ismételten példaképének nevezte Putyint, meghívta az orosz elnököt a Fülöp-szigetekre, amint azt a járványügyi helyzet lehetővé teszi.
(MTI)