2021. június 24., csütörtök, Iván, Bajnok, Levéd napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:25 Rutte: Magyarországnak térdre kell ereszkednie - nincs is keresnivalójuk az EU-ban16:16 Orbán Brüsszelben: én küzdöttem a homoszexuális fickók jogaiért is, de ez a törvény nem erről szól16:05 Bármennyire "pozitív színben tüntetné fel" Dél-Afrikát, nem igaz a tízes ikrek története - a nőt bedugták egy pszichiátriára15:52 A Mi Hazánk 7 programpontja a gyári dolgozók védelmében15:33 Kreml: tudatos provokációt követett el a brit romboló a Fekete-tengeren - ha megismétlődik, a célpont bombázását sem zárják ki15:07 Schiffer András legyőzte Czeglédy Csabát14:53 Ritkán kerül víz közelébe a cigány, de még akkor is magyarra támad14:41 Elszámoltatás helyett: gyurcsányozós békemenetet tartanak október 23-án a Fidesz álciviljei14:32 Kokainnal is kereskedett a pénzügyőr törzszászlós13:42 Tisztelet, Magyarország, le a kalappal! - A román sportsajtó mágikusnak nevezte a magyar válogatottat13:21 A törököket is "érzékenyítené" az Európa Tanács devianciaügyi biztosa - nem fog menni13:07 Ismerőseitől milliókat kicsaló szegedi ügyvéd ellen emeltek vádat12:50 Nem kell maszk a belső terekben, védettségi igazolvány nélkül strandolhatunk12:37 Az amerikai igazságügyi minisztérium több tucatnyi Iránhoz kapcsolható weboldalt foglalt le12:16 Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe
24 óra legolvasottabbjai

Külföld :: :: Hozzászólások

Jereván az ODKB-hez fordul az azeri behatolás ügyében

Reklám

Örményország a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéhez (ODKB) fordul amiatt, hogy azeri katonák behatoltak Örményország területére - jelezte Nikol Pasinján ügyvezető örmény kormányfő Vlagyimir Putyin orosz államfővel folytatott telefonos megbeszélésén.
Az előző esti eseményről pénteken számolt be az örmény miniszterelnöki kabinet sajtószolgálata. Közlésük szerint Pasinján elmondta Putyinnak, hogy országa az ODKB-hez fordul, mert szeretné, ha az ügyben konzultációk kezdődnének.
A megbeszélésről a Kreml is beszámolt, eszerint Pasinján a konstruktív párbeszéd és az együttműködés megteremtéséről szólt annak érdekében, hogy a felmerült problémát békés, politikai és diplomáciai eszközökkel oldják meg. A moszkvai közlemény szerint Oroszország eltökélt szándéka folytatni a közvetítést a felek között. A Kreml szoros kapcsolatot tart fenn mind Jerevánnal, mind Bakuval.
Az ODKB-t Oroszország vezeti, további tagjai Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán.
Szerdán az örmény védelmi minisztérium bejelentette, hogy aznap kora reggel az azerbajdzsáni fegyveres erők megpróbáltak határkiigazítást végrehajtani Szjunik régió egyik határ menti térségében A tárca szerint az örmény egységek válaszlépéseire az azerbajdzsáni hadsereg leállította ezeket a munkálatokat. A helyzet rendezéséről tárgyalások kezdődtek. Baku visszautasította a vádakat, és azt állította, hogy erői csupán az ország saját határait erősítették meg. Egységeik visszatértek korábbi állásaikba, áldozatokról nem érkezett jelentés.
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Pasinjánnal folytatott beszélgetés során hangsúlyozta a tűzszüneti megállapodás szigorú betartásának szükségességét.
Pasinján még szerda este összehívta az örmény biztonsági tanácsot, amelynek ülésén az eseményeket a területére történt behatolásnak minősítette. Elmondása szerint az azeri fegyveres erők 3,5 kilométeres mélységben átlépték az örmény államhatárt. Az ügyvezető kormányfő csütörtök este utasította az illetékes minisztériumok vezetőit, hogy kezdjenek konzultációkat a ODKB-val a szjuniki helyzetről. Ugyanezen a napon az örmény ügyészség büntetőeljárást indított az államhatár illegális átlépése, valamint az ország területi integritásának megsértése címén.
A Hegyi-Karabah körüli konfliktusövezetben tavaly ősszel lezajlott háborús konfliktus után, amikor hét, Hegyi-Karabahhoz közeli körzet átkerült Baku ellenőrzése alá, Örményország Azerbajdzsánnal közös határa közvetlenül a Szjunik régióval határos lett.
Tavaly szeptember 27-én Azerbajdzsán támadást indított az országtól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és a környező, örmények uralta azerbajdzsáni települések visszafoglalására. A csaknem két hónapos háborúban Bakunak sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A harcok, amelyek mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, a november 9-i háromoldalú, örmény-azeri-orosz tűzszüneti megállapodás aláírásával értek véget. Moszkva kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet fenntartására a felek közti elválasztóvonalhoz, valamint az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő lacsini folyosóhoz.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready