/Bővített hír./
Őrizetbe vették vasárnap Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét Minszkben a Ryanair légitársaság egyik repülőgépén, amely a fehérorosz fővárosban előre nem tervezett leszállást hajtott végre - közölte a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet.
A Vjaszna szerint a Ryanair járata Athénból Vilniusba tartott.
A fehérorosz hatóságok tájékoztatása szerint a repülőgépnek azért kellett leszállnia Minszkben, mert bejelentés érkezett a fedélzeten elhelyezett pokolgépről. Emiatt egy MiG-29-es típusú vadászrepülőgépet is riasztottak az utasszállító elkísérésére a minszki repülőtérre.
Az államfői sajtóirodához közel álló Pul Pervogo Telegram-csatorna úgy tudja, Aljakszandr Lukasenka adott utasítást arra, hogy kényszerítsék leszállásra az utasszállítót a fedélzeten állítólag elhelyezett pokolgép miatt. A helyi sajtó szerint Lukasenka így akarta megmenteni Európát egy esetleges terrorista fenyegetéstől.
A fehérorosz belügyminisztérium korrupciós ügyekért és szervezett bűnözésért felelős részlege időközben megerősítette a NEXTA egykori főszerkesztőjének őrizetbe vételét. Az ellenzékit akár tizenöt év börtönre is ítélhetik terrorvádakkal.
Zoom
Belorusz Mig-29-es (valószínűleg illusztráció)
Gitanas Nauseda litván elnök az ellenzéki aktivista haladéktalan elengedését és Vilniusba való továbbengedését követelte. Hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi járatot erővel kényszerítették a földre. "Felszólítom a NATO- és európai uniós szövetségeseinket, hogy azonnali választ adjanak a fehérorosz rezsim polgári légi közlekedés elleni fenyegetésére. A nemzetközi közösségnek haladéktalanul lépéseket tennie, hogy ilyesmi ne fordulhasson elő többé" - tette hozzá.
Nauseda kijelentette, hogy az incidenst meg fogják vitatni hétfőn az uniós csúcson.
Asta Skaisgiryte litván elnöki tanácsadó szerint a fehérorosz hatóságok előre eltervezték a mintegy 170 utast szállító repülőgép leszállásra kényszerítését. Kijelentette, hogy a fehérorosz biztonsági szolgálatok tudták, hogy a fedélzeten lesz a tavaly november óta Vilniusban élő Prataszevics.
A Litvániába szökött Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető a Nemzetközi Légiközlekedési Szervezet (IATA) vizsgálatát és Fehéroroszország kizárását követelte az IATA-ból.
Lettország tiltakozását fejezte ki a történtek miatt, Kaja Kallas észt miniszterelnök pedig egységes uniós álláspontot és nemzetközi vizsgálatot sürgetett az ügyben.
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Twitter-oldalán közölte: Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez fordult azzal a kéréssel, hogy a hétfői uniós csúcson további szankciókat vitassanak meg Lukasenka kormánya ellen. "Állami terrorizmus példátlan cselekedetének minősül egy polgári repülőgép eltérítése, ami nem maradhat megtorlás nélkül" - hangsúlyozta.
A PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a szankcióknak mindenekelőtt a polgári légiközlekedést kell érintenük a fehérorosz légtérben, illetve tartalmazniuk kell a fehérorosz légitársaságok repülési tilalmát. "Következményekkel kell számolniuk azoknak is, akik közvetlenül felelősek ezekért a terrorista cselekményekért" - tette hozzá.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében teljességgel elfogadhatatlannak nevezte az incidenst. Kijelentette: garantálni kell minden utas biztonságát, és biztosítani, hogy haladéktalanul folytathassák utazásukat Vilniusba. A nemzetközi légiközlekedési szabályok bármely megsértésének következményekkel kell járnia - húzta alá.
Ausztria és Németország pedig azonnali magyarázatot követelt Minszktől a történtek miatt.
Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a fehérorosz hatóságok cselekedetét és az uniós tagállamok határozott és egységes válaszát követelte az ügyben. A BFM francia televízió szerint kilenc francia állampolgár utazott a gépen.
Görögország külügyminisztériuma állami gépeltérítésnek nevezte a történteket. Egyben elítélte Prataszevics őrizetbe vételét, aki Görögországban a gazdasági és politikai ügyekkel foglalkozó Delfi Fórum nevű konferencián vett részt egy fehérorosz ellenzéki küldöttség tagjaként.
Dominic Raab brit külügyminiszter figyelmeztetett, hogy a fehérorosz ellenzéki őrizetbe vételének súlyos következményei lesznek a minszki vezetés számára.
Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, és arra szólította fel a fehérorosz hatóságokat, hogy azonnal engedjék útjára a járatot, és engedjék szabadon annak minden utasát. Kijelentette: az incidens ügyében elengedhetetlen a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet (ICAO) vizsgálata.
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke azt közölte, figyelemmel követi Raman Prataszevics előállításának fejleményeit. Magyarázatot követelt a történtek miatt, és az orosz politikai aktivista, újságíró, valamint a járat össze utasának azonnali szabadon engedésére szólított fel.
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt közölte: a fehérorosz kormány felelős az utasok és a repülőgép biztonságáért. Az EU szorosan követi a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járata és utasai helyzetének alakulását - emelte ki.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár "súlyos és veszélyes" eseménynek nevezte a járat "kényszerű fehéroroszországi leszállását", amely - véleménye szerint - nemzetközi vizsgálatot igényel. Fehéroroszországnak biztosítania kell a személyzet és az összes utas biztonságos hazatérését - közölte.
A Ryanair közleménye szerint a fehérorosz hatóságok lehetséges biztonsági fenyegetésről értesítették a céget azzal az utasítással, hogy a szóban forgó járatnak a legközelebbi repülőtéren, Minszkben le kell szállnia. Hozzátette, hogy a biztonsági ellenőrzés során a helyi hatóságok nem találtak semmit a fedélzeten.
Az utasszállító időközben már utasaival és személyzetével felszállhatott, és folytathatja útját Vilniusba.
A fehérorosz legfelsőbb bíróság 2020 októberében szélsőségesnek nyilvánította a NEXTA nevű Telegram-csatornát és magát a NEXTA logóját. Az oldal alapítóját, Szcjapan Pucilát és korábbi főszerkesztőjét, Raman Prataszevicset a fehérorosz állambiztonság (KGB) a terrorizmussal összefüggésbe hozható személyek listájára helyezte, és nemzetközi körözést kért ellenük. Februárban a külföldre szökött Pucila és Prataszevics kiadatását kérték Lengyelországtól. A két férfit tömeges zavargások előkészítésével és szervezésével vádolják.
Pucila és Prataszevics 2017-ben hozták létre Telegram-csatornájukat, amely az augusztus 9-i elnökválasztást követően az ellenzéki hangok legfőbb platformjává vált. Az akkori voksolást az országot hosszú ideje irányító Lukasenka nyerte meg, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék csalást kiáltott, Lukasenkát az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek. A választás után hosszú ideig hetente tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsebesültek a megmozdulások során.
Frissítés: légtérlezárás, IATA-kizárás mint felmerülő lehetőségek
Le kell zárni Fehéroroszország légterét minden nemzetközi légijárat elől - szorgalmazta Edgars Rinkevics litván külügyminiszter arra a vasárnapi incidensre reagálva, amelyben a fehérorosz hatóságok Minszkbe térítették el a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, hogy elfoghassák az egyik utast, egy általuk körözött ellenzéki személyiséget.
"A Ryanair járatának a Lukasenka-rezsim általi eltérítése megmutatta, hogy Fehéroroszország légtere nem biztonságos, emberek életét sodorták veszélybe egy politikai ellenfél elrablása érdekében. A fehérorosz légteret le kell zárni minden nemzetközi légijárat elől" - írta Twitter-bejegyzésében a litván külügyminiszter.
A Ryanair légitársaság közleményben tudatta, hogy a járat minszki leszállására a fehérorosz légiirányítástól kapott utasítást, a gépet veszélyeztető biztonsági fenyegetésre, egy a fedélzeten lévő állítólagos robbanószerkezetre hivatkozva.
A kényszerleszállás után a fehérorosz hatóságok őrizetbe vették a gépen utazó Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét. A Ryanair közleménye szerint ugyanakkor a gép átvizsgálása során a fehérorosz hatóságok semmilyen gyanús szerkezetet nem találtak, s a járat mintegy 170 utasával még az este továbbrepülhetett célállomására, Vilniusba.
A litván hatóságok közölték, hogy az ügyben bűnügyi vizsgálatot indítanak terrorista célú gépeltérítés és az utasokkal való, a nemzetközi jogba ütköző bánásmód gyanújával.
A Litvániába szökött Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) vizsgálatát és Fehéroroszország kizárását követelte az IATA-ból.
Lettország is tiltakozását fejezte ki a történtek miatt, Kaja Kallas észt miniszterelnök pedig egységes uniós álláspontot és nemzetközi vizsgálatot sürgetett az ügyben.
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Twitter-oldalán közölte: Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez fordult azzal a kéréssel, hogy a hétfői uniós csúcson további szankciókat vitassanak meg Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kormányzata ellen. "Állami terrorizmus példátlan cselekedetének minősül egy polgári repülőgép eltérítése, ami nem maradhat megtorlás nélkül" - hangsúlyozta.
A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) az incidens alapos kivizsgálását szorgalmazta a Twitter-oldalára feltett közleményében. "Határozottan elítélünk bármilyen beavatkozást és a polgári légi közlekedés (bármely) gépének leszállítására irányuló követelést, ami a nemzetközi jogba ütközik" - hangsúlyozta közleményében az IATA.
(MTI)