A megszállt Kelet-Jeruzsálem Óvárosán belüli örmény negyedben még a múlt héten zsidó suhancok az éjszaka kellős közepén megtámadtak, és a fényképünkön is láthatóan súlyos sérülést okozva megvertek egy örmény ortodox keresztény papot. A zsidókra rossz fényt vető hírt az MTI nem közölte, pedig a hiteles hírügynökségnek tudósítója van Izraelben (Pontosabban: az egész Közel-Keleten csak Izraelben van). Így aztán néhány nappal később a massispost.com című örmény hírportálról értesültünk a zsidó vallási és etnikai alapú tolerancia legújabb megnyilvánulásáról.
Zoom
Árbák Száruhján, a Szent Sír-bazilika örmény ortodox papja a támadás után
Árbák Száruhján örmény ortodox pap 2021. május 18-án, éjfél körül a lakóhelyéről, Jeruzsálem Óvárosának örmény keresztény negyedéből elindult az Óváros keresztény negyedében (mert Jeruzsálem Óvárosában az örmény mellett van egy másik keresztény negyed is – H. J.) levő Szent Sír-bazilikában levő szolgálati helyére. Ám alig lépett ki az utcára, azonnal rátámadott három zsidó suhanc, és elkezdték ütni-verni, ahol érték, majd a papot magára hagyva elfutottak a helyszínről. A nyakán, hátán és az arcán megsérült Árbák Száruhján atya segítségére siettek az örmény negyed lakói, mentőt hívtak, s a papot kórházba vitték.
Zoom
Árbák Száruhján továbbadja a híveknek a Krisztus sírja fölött meggyújtott Szent Lángot 2019 nagyszombatján, a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában
A Jeruzsálemi Örmény Patriarkátus közleményben ítélte el a zsidó ifjak vallási alapú támadását, s egyben követelte az elkövetők letartóztatását és bíróság elé állítását. Az izraeli rendőrség néhány órával a támadás után elő is állította a három zsidó suhancot, de bizonyos korlátozó intézkedések foganatosítása mellett a kihallgatásuk után szabadlábra helyezték őket.
Zoom
Szűz Mária megkoronázását megjelenítő örmény csempekép Ábrahám, az első jeruzsálemi örmény pátriárka (Kr. u. 1192) sírköve mögött az örmény negyedben
Az 1967 óta megszállt, majd 1980-ban bekebelezett Kelet-Jeruzsálem történelmi magja az Óváros, négy városnegyedre oszlik: keresztény negyed, örmény keresztény negyed, muszlim negyed és zsidó negyed. A jeruzsálemi örmény keresztény negyedet már a Kr. u. IV. század vége felé megalapították a kereszténységet Európában elsőként, Kr. u. 301-ben felvevő Örményországból a Szentföldre érkező örmény keresztények. Az örmény negyednek manapság mintegy 3500 lakosa van, s az örmények jó kereskedők, kézművesek. Híres az itteni örmény fazekasság, a csodás színvilágot megjelenítő kerámia és csempekészítés.
H. J. – Kuruc.info