Áramkimaradást okozott Spanyolországban és Portugáliában egy dél-franciaországi bozóttűz, amely 500 hektárnyi területet perzselt fel az Alaric-hegységben - közölte az RTE francia áramszolgáltató szombaton.
Az RTE megjegyezte: az Aude megyei tüzek miatt műszaki probléma adódott egy nagyfeszültségű távvezetéknél, ezért kikapcsolták. Ezt követően túlterhelődött a rendszer a Pireneusok nyugati részénél, ami Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában is áramkimaradásokhoz vezetett.
A spanyol áramszolgáltató is közölte, hogy több spanyol régióban volt hosszabb ideig tartó áramszünet szombaton, miután egy Franciaországból Spanyolországba tartó távvezetéket elővigyázatosságból kikapcsoltak.
A La Vanguardia című spanyol napilap szerint országszerte tapasztaltak áramkimaradásokat. Csak Katalóniában mintegy 146 ezer otthon és üzlethelyiség marad villany nélkül - írta a polgárvédelmi ügynökség a Twitteren.
A La Vanguardia szerint a madridi régiót, Andalúziát, Extremadurát, Aragóniát és Navarrát is érintette az áramkimaradás.
(MTI)