A tálibok békés kapcsolatok fenntartására törekszenek más országokkal, tiszteletben tartják a nők jogait az iszlám törvények keretében - mondta kedden a radikális iszlamista szervezet szóvivője a tálibok - afganisztáni hatalomátvételük utáni első - sajtótájékoztatóján a fővárosban, Kabulban.
"Nem akarunk sem belső, sem külső ellenségeket" - közölte Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő. Mudzsáhid kijelentette továbbá, hogy a nőknek lehetőségük lesz dolgozni és tanulni, és "nagyon aktívan vehetnek részt a társadalomban, de csakis az iszlám törvények keretein belül". Hozzátette: a nők dolgozhatnak egyebek mellett az egészségügy, az oktatás területén.
A szóvivő szerint a tálibok nem akarnak megtorlást alkalmazni korábbi katonákkal és a korábbi, nyugati támogatású kormány tagjaival szemben. Hangsúlyozta, hogy amnesztiát biztosítanak az afgán kormányerők tagjainak, valamint a nemzetközi erőkkel együttműködő vállalkozóknak és tolmácsoknak. "Senki sem fogja bántani őket, senki sem fog kopogtatni az ajtajukon" - mondta. A tálib harcosok nem léphetnek be senki házába engedély nélkül - tette hozzá.
A szóvivő azt ígérte, hogy a kormányban minden fél képviseltetheti magát.
Mudzsáhid közlése szerint a magántulajdonban lévő médiumok továbbra is szabadon és függetlenül működhetnek Afganisztánban, mindazonáltal - miként hangsúlyozta - az újságírók munkájuk során nem sérthetik meg a nemzeti vagy iszlám értékeket.
A tálib szóvivő egyúttal megismételte a mozgalomnak azt az ígéretét, amely szerint a külföldi nagykövetségek biztonságban lesznek, és senkinek sem esik bántódása Afganisztánban.
Mudzsáhid az elmúlt napokban Kabulban kialakult káoszért az előző kormány alkalmatlanságát tette felelőssé.
Visszatért Kandahárba a tálib mozgalom társalapítója
Visszatért Afganisztánba Abdul Gáni Baradar molla, a tálib mozgalom társalapítója és második vezetője kedden, két nappal az iszlamisták hatalomátvétele után - közölte a tálibok egyik szóvivője.
Baradar előzőleg az iszlamista lázadók katari politikai irodáját vezette.
"Egy magas szintű küldöttség, élén Baradar mollával elhagyta Katart, és ma délután megérkezett a kandahári repülőtérre" - közölte Twitter-oldalán Mohammad Naím tálib szóvivő. Ez az első alkalom, hogy egy magas rangú tálib vezető nyilvánosan tér vissza Afganisztánba, amióta az Egyesült Államok vezette katonai szövetség húsz évvel ezelőtt kiűzte az iszlamistákat a hatalomból.
Kandahár volt a tálibok fővárosa, amíg 1996 és 2001 között hatalmon voltak. Az azonos nevű dél-afganisztáni tartományban hozták létre a tálib mozgalmat az 1990-es évek elején.
Abdul Gáni Baradar a dél-afganisztáni Uzurgán tartományban született és Kandahárban nőtt fel, a 2013-ban elhunyt Omar mollával közösen alapította a tálib mozgalmat. Sok afgánhoz hasonlóan az 1979-es szovjet megszállás hatására lett mudzsahid (fegyveres harcos), feltételezik, hogy Omár molla oldalán harcolt.
2010-ben a tálibok katonai vezetője volt, amikor a pakisztáni Karacsiban elfogták. Washington nyomására engedték szabadon 2018-ban. Később a katari tálib politikai iroda vezetője lett. Onnan irányította a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal a külföldi csapatok kivonásáról Afganisztánból, majd a kudarcba fulladt béketárgyalásokat az afgán kormánnyal.
(MTI)