Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken azzal vádolta meg Izraelt, hogy tönkreteszi a kétállami megoldást, amely szerint a palesztinok egyenlő jogokat követelhetnek egy Izraelt, a megszállt Ciszjordániát és Gázát magában foglaló két államban.
A palesztin politikus Ciszjordániából, videókapcsolaton keresztül szólt az ENSZ közgyűléséhez. Beszédében sürgette az országokat, hogy cselekedjenek a kétállami megoldás megmentése érdekében, amely évtizedek óta az izraeli-palesztin konfliktus diplomáciai alapját képezi.
Zoom
Abbász szerint Izrael az 1967-es közel-keleti háborúban elfoglalt ciszjordániai területeken létesített településeivel "tönkreteszi a kétállami megoldáson alapuló politikai rendezés kilátásait".
A legtöbb ország illegálisnak tekinti a telepeket, Izrael azonban vitatja ezt az álláspontot.
A politikus azzal fenyegetőzött, hogy palesztin részről visszavonja Izrael elismerését, ha az egy éven belül nem vonul ki Ciszjordániából, Gázából és Kelet-Jeruzsálemből.
Gilád Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete elítélte Abbász megjegyzéseit, azzal vádolva a palesztinokat, hogy elutasítják a békét Izraellel.
A diplomata a Twitter közösségi oldalon azt írta, hogy Abbász beszéde tele volt hamis állításokkal. "Azok, akik valóban támogatják a békét és a tárgyalásokat, nem fenyegetőznek téveszmés ultimátumokkal" - írta.
Abbász ENSZ-beszédében azzal vádolta meg Izraelt, hogy faji elkülönítést célzó politikát kényszerít a palesztinokra, amit azonban Izrael visszautasít.
"A helyszíni körülmények elkerülhetetlenül egyenlő és teljes körű politikai jogokat kényszerítenek ki mindenki számára a történelmi Palesztina földjén, egy államon belül. Izraelnek minden esetben választania kell" - mondta Abbász.
A kritikusok szerint a belső palesztin megosztottság is hozzájárult az Egyesült Államok által támogatott béketárgyalások megrekedéséhez, amelyek 2014-ben összeomlottak.
Az Izraellel kötött ideiglenes békemegállapodások értelmében Abbász Palesztin Hatóságának kellett volna gyakorolnia az ellenőrzést Gázában is. Iszlamista riválisa, a Hamász azonban 2007-ben elfoglalta a tengerparti enklávét, és a tárgyalások azóta nem mozdultak el a holtpontról.
Az izraeli miniszterelnök, a szélsőjobboldali pártokon átívelő koalíció (az MTI megfogalmazása, Netanjahu-kormány esetén nem lehetett volna erre számítani tőlük... - a szerk.) élén álló Naftali Bennett hétfőn beszédet mond a közgyűlésben. A politikus ellenzi a palesztin államiságot, de kormánya megfogadta, hogy kerülni fogja a palesztinokkal kapcsolatos érzékeny döntéseket, és inkább a gazdasági kérdésekre összpontosít.
Míg néhány palesztin és izraeli támogatja az egységes kétnemzetiségű állam gondolatát, a legtöbbjüknek nagyon eltérő elképzelései vannak arról, hogyan nézne ki ez az entitás, és hogyan kellene kormányozni.
A legtöbb elemző szerint az egységes állam vallási, politikai és demográfiai okokból nem lenne életképes. Az izraeli kormányok úgy tekintenek az egy állam koncepciójára, mint ami aláássa a független zsidó állam lényegét.
Joe Biden amerikai elnök keddi ENSZ-beszédében megismételte, hogy támogatja a kétállami megoldást, mondván, hogy az biztosítaná "Izrael jövőjét, mint zsidó, demokratikus államot, amely békében él egy életképes és demokratikus palesztin állam mellett".
(MTI)