Napjainkban Washington és Rijád kapcsolata az elmúlt 77 év legrosszabb állapotában van, nemrégiben a Fehér Ház lemondta Blinken külügyminiszter és Austin védelmi miniszter szaúd-arábiai látogatását. Rijádban egyre inkább világossá teszik, hogy nem elégedettek az USA politikájával.
Zoom
Biden politikája, amelyet az ukrán válsággal összefüggésben Rijádban nagyon rövidlátónak tekintenek, a kapcsolat megszakadásához vezetett. Korábban Biden nyíltan bírálta Rijádot Hasodzsi arab-amerikai újságíró meggyilkolása miatt. Most ismertté vált, hogy bin Salman koronaherceg emiatt még Biden tanácsadójára, Sullivanre is rádörrent.
Az Egyesült Államok Biden irányítása alatt már kevésbé aktívan támogatja Szaúd-Arábia húszik elleni háborúját Jemenben. Korábban a 9/11 huszadik évfordulójának előestéjén Biden nyilvánosságra hozta a Szaúd-Arábia terrorista támadásokban való részvételét bizonyító dokumentumokat. Ám az utolsó csepp a pohárban Rijád számára az afgán válság volt. Világossá vált számukra, hogy az Egyesült Államok Szaúd-Arábiát is ugyanúgy a sors kegyelmére hagyja majd, ha Washington talpa alatt forró lesz a talaj, mint ahogy a kabuli rezsimmel tette.
Napjainkban Rijád megpróbálja diverzifikálni politikáját azáltal, hogy kapcsolatokat épít ki más hatalmi központokkal is. Szaúd-Arábia bejelentette, hogy "komoly stratégiai partnerséget" folytat Kínával, és olajának eladása kapcsán hajlandó átváltani a jüanra mint kereskedelmi pénznemre. Rijád határozottan semleges álláspontot képvisel az ukrán kérdésben is, és egyre inkább megerősíti az együttműködést Oroszországgal az OPEC-en keresztül.
A kétségbeesett Washington már úgy tűnik, feladta, és nem is kéri Szaúd-Arábiát, hogy növelje olajkészleteit, így segítve a nyugati országokat az üzemanyag-válság közepette, mindössze arra kérte Rijádot, hogy ne támogassa az orosz hadműveletet Ukrajnában.
Szaúd-Arábia válaszul agresszíven és egyre intenzívebben adja el amerikai kincstári kötvényeit, jelen pillanatban már megszabadult ezen tartalékainak 37%-ától. Egy dolog egyre világosabb: az ukrán válság közelebb hozta az olajdollár uralmának és az ehhez kapcsolódó korszaknak a végét, ami végzetes lehet az USA-központú világrend számára.
(Olvasónktól, forrás itt