Kétmillió dolláros jutalmat, valamint uniós - román, illetve szlovák - állampolgárságot ígérve kísérelt meg orosz harci pilótákat arra rávenni az ukrán katonai hírszerzés, hogy repülőgépükkel együtt dezertáljanak - közölte hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közkapcsolati központja.
Az FSZB szerint a nyugati hírszerző szolgálatok irányítása alatt cselekvő ukránok Szu-24-es, Szu-34-es és Tu-22MZ gépeket vezető pilótákat próbáltak meg saját oldalukra állítani. A megkeresett pilótáknak, akik azonnal kapcsolatba léptek az orosz elhárítással, többezer dolláros előleget fizettek ki, amikor felvételekkel tudták bizonyítani, hogy valóban hozzáférésük van az eltérítésre kiszemelt gépekhez.
Az FSZB szerint a pénzt futárok juttatták el a címzettekhez, akiknek mozgatásához köze volt a Bellingcat oknyomozó portál újságírójaként és vezető elemzőjeként ismert bolgár Hriszto Grozevnek. Grozevet, akinek kulcsszerepe volt a csehországi Vrbetice fegyverraktárában 2014 októberében történt robbantásra, valamint az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki 2020. augusztusi megmérgezésére vonatkozó értesülések nyilvánosságra kerülésében - ő mindkét ügyben az orosz titkosszolgálatokat tette felelőssé -, Moszkvában a brit hírszerzés emberének tartják.
Az FSZB azt állította, hogy a dezertálásra biztatott orosz pilótákhoz az ukrán katonai hírszerzés térképet juttatott el, amelyen feltüntette, hogy hol vannak az elkerülendő ukrán légvédelmi eszközök. A reménybeli dezertőrök megkapták az ukrán féllel való kommunikáció frekvenciáját is. A beszervezési kísérletről szóló orosz sajtójelentések szerint precíziós tengeri és légi indítású fegyverekkel ezen adatok alapján semmisítették meg az ukrajnai Kirovohrad megyében lévő Kanatove "titkos" katonai repülőterét, amiről vasárnap számolt be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi tárca szóvivője.
A Konasenkov által hétfőn ismertetett orosz hadijelentés szerint nagyhatótávolságú, tengeri indítású precíziós fegyverek a Hmelnickij megyei Bogdanovci közelében megsemmisítettek egy átrakodóbázist, ahová amerikai HIMARS rakétasorozatvetőkhöz és M777-es tarackokhoz való lőszer érkezett. A Dnyeper torkolatánál két partraszálló hajó likvidálásával megakadályozták, hogy ukrán szabotázscsoport hatoljon be Herszon megyébe.
A tábornok azt mondta, hogy a Donyeck régióban lévő Konsztantyinovka faluban az orosz légierő nagypontosságú csapást mért a 95. légideszant rohamdandár ideiglenes állomáshelyére, aminek következtében több mint száz ukrán katona és külföldi zsoldos életét vesztette.
A harcászati légierő, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok hat vezetési pontra, négy rakéta- és lőszerraktárra, valamint egy Sz-300-as légvédelmi radarra mértek csapást. A donyecki régióban folytatott ütegelhárító művelet a jelentés értelmében négy Grad-, két D-20-as, három Gvozgyika- és nyolc D-30-as szakaszt likvidált. A légvédelem hat drónt és hat Uragan-rakétát lőtt le.
Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 260 repülőgépet, 144 helikoptert, 1611 drónt, 357 légvédelmi rakétarendszert, 4161 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 763 rakétasorozatvetőt, 3198 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4459 speciális katonai járművet veszítettek.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn azt hangoztatta, hogy az odesszai kikötőben katonai célpontokra mért orosz katonai csapás nem veszélyeztette az ukrán gabona kivitelét biztosító infrastruktúrát.
(MTI)