Roger Waters új turnéja kapcsán a CNN műsorvezetője, Michael Smerconish készített vele interjút, amely eléggé ideges fordulatot vett abban a pillanatban, hogy az orosz-ukrán háború szóba került. Smerconish arról kérdezte Waterst, hogy a koncertje alatt, amikor a kivetítőn háborús bűnösök képei látszódnak, miért szerepel Joe Biden amerikai elnök képe is egy „Még csak most kezdjük!” felirattal.
„Joe Biden csak olajat önt a tűzre Ukrajnában, ami óriási bűn. Miért nem gyakorol nyomást az USA Zelenszkijre, hogy üljön tárgyalóasztalhoz, és vessen véget ennek a szörnyű háborúnak?” – válaszolt a zenész, mire a műsorvezető kvázi Kreml-narratívával vádolta meg, mondván, Waters azt a felet hibáztatja, amelyiket megtámadták.
Waters nem tágított, és kifejtette, hogy a háború a NATO miatt tört ki, hiszen Ukrajna csatlakozási lebegtetésével megszegte azt a hallgatólagos megállapodást, amely éppen az ellenkezőjéről, arról szólt, hogy Oroszország határai mellé nem települnek NATO-fegyverrendszerek.
Amikor a műsorvezető arra próbált utalni, hogy az USA (mint „jó oldalon” álló nagyhatalom) bizonyos értelemben felszabadító szerepkört tölt be, akárcsak a második világháborúban, Waters érezhetően ideges lett. „Az USA Pearl Harbor miatt vett részt a második világháborúban, addig a napig abszolút izolacionista politikát követett. A végére 23 millió orosz halt meg, hogy megvédjen bennünket a náci fenyegetéstől” – mondta.
„Azt hihetné az ember, hogy az oroszok tanultak a második világháborúból, és soha nem fajulnak odáig a dolgok, hogy megtámadják Ukrajnát” – mondta a műsorvezető, mire Roger Waters így zárta le a beszélgetés ezen szakaszát: „Azt javaslom, Michael, egy picit olvass még a témában. Aztán gondold át, mit tenne az Egyesült Államok, ha Kína nukleáris rakétákat kezdene telepíteni Mexikóba és Kanadába”.
(Mandiner nyomán)