Olaf Scholz német kancellár szerint Oroszország Ukrajna elleni háborúja a legnagyobb kihívás Németország előtt, a háborúval járó drágulás azonban nem rendíti meg a társadalmi békét, így nem kell zavargásoktól tartani.
A német kormányfő csütörtökön Berlinben tartott nyári nemzetközi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva kijelentette: nem számít zavargásokra, mert "az emberek okosak, tudják, hogy nehéz lesz" a következő időszak, az állam pedig nem hagyja cserben őket, és vállalkozásaiknak is segít.
Németország "jóléti állam", amelynek nehéz körülmények között is működnie kell - húzta alá a szociáldemokrata politikus.
Az infláció, főleg az energia drágulása hatalmas teher, de "mindent megteszünk azért, hogy az emberek jól vészeljék át ezt az időszakot" - mondta Olaf Scholz.
Az állam feladata biztosítani, hogy senki ne kerüljön lehetetlen helyzetbe, megoldhatatlan problémák elé - tette hozzá, megismételve egy először júliusban tett kijelentését, miszerint a kormányzati válságkezelés irányelve a leginkább a Liverpool FC angol labdarúgó egyesület himnuszaként ismert - egy amerikai musicalből származó - dal szövegének címadó sora, vagyis az, hogy "You'll never walk alone" (Sosem maradsz magadra).
Ez különösen azokra érvényes, akik keveset keresnek vagy egyáltalán nincs jövedelmük és megtakarításuk. Ezért a kormány az első két - együttvéve 30 milliárd eurós - támogatási csomag mellett újabb intézkedéseket tervez - mondta a kancellár. Jelezte, hogy az új csomag elemei közé tartozhat a pénzügyminiszter, Christian Lindner szerdán ismertetett javaslata a családtámogatások növeléséről és az adórendszer kiigazításáról, amellyel a tárca számításai szerint 48 millió ember helyzete javulhat és tízmilliárd euróval csökkenhetnek a lakosság terhei.
(MTI)