/Bővített hír./
Az orosz hadsereg megsemmisített egy amerikai gyártmányú HIMARS-rakétarendszert és egy hozzátartozó lőszerraktárt az ukrajnai Kramatorszk közelében - közölte a moszkvai védelmi minisztérium szombaton.
A tárca hozzátette: az orosz csapatok teljesen ellenőrzésük alá vonták a kelet-ukrajnai Donyeck határában fekvő Piszkit. Az orosz és a Moszkva-barát erők több mint egy héttel korábban már beszámoltak a falu elfoglalásáról.
Ezzel szemben az ukrán hadsereg vezérkara szombaton azt állította: a falu környékén heves harcok folynak. Hozzátette: az oroszok megpróbálnak áttörni az ukrán védelmi vonalakon Olekszandropol, Krasznohorivka, Avdiivka, Marinka és Piszki irányába.
Luhanszk megye megszerzését követően Oroszország arra törekszik, hogy a szomszédos Donyeck megyét is elfoglalja. A két terület alkotja a Donyec-medencét, amely az ukrán szén- és acélipar központja.
Donyeck városa 2014 óta a Moszkva-barát szakadárok kezén van, de a hasonló nevű megye jelentős részben az ukrán csapatok ellenőrzése alatt áll.
Eközben Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter az Egyesült Államok és a nyugati országok segítségét kérte szombaton. A tárcavezető a Facebookon jelezte: Ukrajnának katonai jogi szakértőkre van szüksége a háborús bűncselekmények felderítéséhez és az orosz háborús bűnösök felelősségre vonásához.
(MTI)