Száznál is több afgán menekült táborozik a Sao Pauló-i Guarulhos nemzetközi repülőtéren - közölték pénteken a brazil hatóságok.
A radikális iszlamista tálibok tavaly augusztusi hatalomátvétele elől külföldre menekülő afgánok takarókból és poggyászkocsikból rögtönzött "sátrakban" táboroznak.
Brazília mintegy hatezer humanitárius vízumot állított ki afgán menekülteknek tavaly óta. A helyi hatóságokat ugyanakkor készületlenül érte, hogy októberben naponta tucatjával érkeznek menedékkérők a Sao Pauló-i repülőtérre. Számuk pedig tovább gyarapodhat a következő hetekben, tekintettel a Közel-Keletről és Dél-Ázsiából induló napi négy közvetlen járatra.
A repülőtér menekültügyi ügynökségének becslései szerint mintegy 130 afgán menedékkérő táborozhat jelenleg a légikikötő második terminálján, mivel az elhelyezésüket szolgáló erőfeszítések nem tudnak lépést tartani az új érkezőkkel.
Sao Paulo állam kormányzata a megyei önkormányzatokkal és civil szervezetekkel közösen próbál segíteni az érkezők alapvető szükségletein. "Tudtunk nekik három étkezést, takarókat és oltóanyagot biztosítani" - ismertette Szvani Zenobini, a menekültek fogadásával és elszállásolásával foglalkozó Afgán Front nevű csoport tagja.
(MTI)