A SpaceX űripari vállalat tovább fogja támogatni a Starlink internetszolgáltatást Ukrajnában, még akkor is, ha ez pénzveszteséget jelent - jelentette be szombaton Elon Musk amerikai milliárdos a Twitteren.
Zoom
Fotó: Hannibal Hanschke/Reuters
"Még akkor is, ha a Starlink pénzt veszít és más vállalatok dollármilliárdokat kapnak adófizetők pénzéből, ingyen fogjuk támogatni az ukrán kormányt" - írta bejegyzésében Musk.
A SpaceX űripari vállalat alapítója korábban arra kérte az amerikai kormányt, hogy vegye át a Starlink műholdhálózat ukrajnai üzemeltetésének költségeit.
A Starlink műholdas terminálok létfontosságúak az ukránok harctéri kommunikációjához, miután az orosz hadsereg sok helyen megsemmisítette a hagyományos telefon- és internet-összeköttetést.
Az üzletember pénteki Twitter-bejegyzése szerint a SpaceX havonta 20 millió dollárt (8,6 milliárd forint) fordít az ukrajnai kommunikáció fenntartására.
Elon Musk közölte: eddig mintegy 25 ezer műholdas terminált helyeztek el Ukrajnában, ami 80 millió dollárba került. Az év végéig a költségek elérhetik a 100 millió dollárt, a következő 12 hónapban pedig becslések szerint 400 millió dollárt kellene a rendszer fenntartására fordítani.
Vasárnapi frissítés: Már késő, a Tesla-vezér is megjárta a halállistát
Twitteren számolt be arról egy újságíró, hogy Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója is felkerült a Mirotvorec halállistájára. Az újságíró, aki elmondása szerint már évek óta figyelmeztet a Mirotrovec létezésére, ezt egy képernyőfotóval támasztotta alá:
„Valódi ez a lista? Mi az URL?” – tweetelte Elon Musk válaszul Eva Karene Bartlett független újságírónak. A Tesla vezérigazgatójának profilját több felhasználó szerint 15 perc után törölték az ukrán nacionalista weboldalról. Nem világos, hogy valóban rövid ideig szerepelt-e Musk a Mirotvorecen. Egyes jelentések szerint a profilját gyorsan kitörölték az adatbázisból, míg ukrán aktivisták azt állították, hogy a kép hamisítvány, és orosz provokációnak nevezték.
A Tesla vezérigazgatója némileg felkavarta az állóvizet azzal, hogy a közelmúltban Twitteren szavazást indított: a Donbászban, valamint a Krímben élő helyiek akaratának kellene-e döntő érvényűnek lennie abban, hogy Moszkvához vagy Kijevhez tartozzanak.
(MTI - Mandiner - Twitter nyomán)
Kapcsolódó: