Több mint háromszáz halottja van a szeptember közepe óta tartó iráni tüntetéseknek - közölte hétfőn Amír Ali Hadzsizadeh tábornok, az iráni Forradalmi Gárda légvédelmének parancsnoka, akit a helyi média idézett.
A tábornok szerint a halálos áldozatok között - a hatóságok szóhasználata szerint - "mártírok", vagyis a biztonsági erők tagjai is vannak. Utalt arra is, hogy a halottak között sokan olyan ártatlan ember van, aki nem vett részt a tüntetéseken. Mindazonáltal Hadzsizadeh nem említett pontos számot, illetve azt sem, hogy a becslést mire alapozza.
A tábornok újra hangsúlyozta a teheráni vezetés hivatalos álláspontját, miszerint a tüntetéseket Irán ellenségei szították, ideértve a nyugati országokat és Szaúd-Arábiát is.
Az első hivatalos összesítés azonban így is alatta marad az amerikai székhelyű, Iráni Emberi Jogi Aktivisták nevű jogvédő csoport adatainak, amely szerint a zavargássá fajult megmozdulásokon eddig 451 tüntető és a biztonsági erők 60 tagja vesztette életét, valamint 18 ezernél is több embert állítottak elő.
(MTI)