Mexikó ellenzi a "Maradj Mexikóban!" menekültügyi politika keretében, még az előző kormány által indított, úgynevezett Migránsvédelmi Program (MPP) újraindítását, melynek értelmében a menedékkérőknek az amerikai határ déli oldalán kell maradniuk kérelmük elbírálásának ideje alatt - közölte hétfőn a mexikói kormány.
Joe Biden amerikai elnök korábban a jelenleg felfüggesztett program megszüntetésére törekedett, azonban több amerikai állam, köztük Texas és Missouri pert indított a folytatása érdekében. Ennek eredményeként 2022 decemberében egy amerikai bíróság felfüggesztette a program felszámolását, mondván a belbiztonsági minisztériumnak nem sikerült megfelelően megindokolnia, miért hatástalan és megszüntetendő az MPP.
A mexikói külügyminisztérium nem indokolta meg, miért ellenzi a program újraindítását. Aktivisták szerint az MPP miatt a menedékkérők veszélyes határvárosokban kénytelenek vesztegelni, ahol akár el is rabolhatják őket.
A program keretében, Donald Trump elnöksége alatt mintegy 74 000 ember haladt át Mexikón - közölte a mexikói külügyminisztérium. Ez a szám Joe Biden elnöksége alatt 7500-ra csökkent - tették hozzá.
A washingtoni belbiztonsági minisztérium tudatta: továbbra is bírósági úton próbálják elérni, hogy az MPP-t meg lehessen szüntetni.
"A program végrehajtása, ahogy a bíróság azt elrendelte, mindig is attól függött, hogy a mexikói kormány hajlandó-e visszafogadni az ez alapján visszaküldött embereket" - tette hozzá Marsha Espinoza, a tárca szóvivője.
A Biden-kormányzat úgy igyekszik csökkenteni az Egyesült Államok déli határára érkezők számát, hogy kubai, haiti, nicaraguai és venezuelai állampolgároknak előjegyzési rendszeren keresztül biztosít belépési lehetőséget az országba. Az amerikai kormány szerint a program bizonyos mértékben sikeres, az említett országokból érkező emberek száma jelentősen csökkent. Emberi jogi szervezetek a programba más országok bevonását is sürgetik.
(MTI)