Az ausztrál kormány eltávolítja a védelmi minisztérium irodáiban használt kínai gyártmányú térfigyelő eszközöket, hogy megvizsgálja, nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek-e - közölte Richard Marles védelmi miniszter.
Az intézkedés előzménye, hogy tavaly novemberben Nagy-Britannia biztonsági kockázatokra hivatkozva arra kérte a kormányhivatalait, hogy ne telepítsenek kínai gyártmányú megfigyelő kamerákat épületeikbe. Hasonló okokból korábban az Egyesült Államokban több kínai vállalat termékeit is betiltották.
"A védelmi minisztériumban értékeljük az összes megfigyelési technológiát, és ahol ilyen kamerákat használunk, azokat eltávolítjuk" - mondta Marles az ABC rádiónak adott interjúban.
James Person ellenzéki képviselő saját kutatása során kiderítette, hogy a Hangzhou Hikvision Digital Technology és a Dahua Technology Co. - részben a kínai állam tulajdonában lévő - vállalat csaknem ezer darab kameráját telepítették, több mint 250 ausztrál kormányzati hivatalban.
Paterson, aki a kiberbiztonságért és a külföldi beavatkozási kísérletek elleni küzdelemért felelős árnyékminiszter sürgette, hogy a kormány mielőbb álljon elő egy tervvel az összes ilyen kamera eltávolítására.
A Hikvision elutasította az ausztrál vádakat, a vállalat szerint kameráik megfelelnek az összes vonatkozó ausztrál törvénynek és a szigorú biztonsági szabályoknak. A vállalat közlése szerint nem férnek hozzá a kamerák végfelhasználóinak adataihoz, és arról nem vezethetnek sem adatbázisokat.
A Dauha egyelőre nem reagált a Reuters hírügynökség megkeresésére.
Anthony Albanese miniszterelnök azt mondta, nem aggódik amiatt, hogy Kína miképpen reagálna majd a kamerák esetleges eltávolítására.
"Ausztrália nemzeti érdekeinek megfelelően cselekszünk. Ezt átláthatóan tesszük, és ezt fogjuk tenni a jövőben is" - mondta Albanese újságíróknak.
A két ország kapcsolata 20118-ban mérgesedett el, amikor Ausztrália biztonsági kockázatokra hivatkozva megtiltotta, hogy a kínai Huawei részt vegyen az ausztrál 5G hálózat kiépítésében. Válaszul Kína vámot vetett ki több ausztrál termékre.
Az utóbbi időben ugyanakkor Ausztrália 2022-ben megválasztott baloldali kormánya igyekszik rendezni a viszonyát Kínával.
(MTI)