Oroszország Ukrajna elleni háborújának gyors lezárása a szabad és demokratikus Ukrajna végét jelentené - jelentette ki a német szövetségi parlament (Bundestag) külügyi bizottságának elnöke pénteken.
Zoom
Fotó: FAZ
Michael Roth az orosz támadás elindításának évfordulóján az ntv német hírtelevíziónak nyilatkozva kiemelte, hogy hazája az utóbbi tizenkét hónapban figyelemre méltó gyorsasággal ment át "egy fájdalmas, de szükséges tanulási folyamaton", hiszen a háború előtt nemcsak pártját, a szociáldemokratákat (SPD), hanem a német társadalom egészét átitatta a gondolat, hogy párbeszédre és megértésre törekvő politikát kell folytatni Oroszországgal, "függetlenül attól, hogy milyen mértékű destabilizációt és katonai erőszakot okoz Kelet-Európában és a világ más részein".
Azonban az Ukrajna elleni orosz háború megtanította Németországnak, hogy "az a feladatunk, hogy erőssé tegyük az ukrán kormányt", aminek révén tárgyalásokkal rendezheti viszonyát Oroszországgal. A háborúk ugyanis rendszerint a tárgyalóasztalnál érnek véget, de a csatatéren dőlnek el, ezért ugyan érthető, hogy "sokak számára észszerűtlennek tűnik a béke kikényszerítése fegyveres erővel", de tudomásul kell venni, hogy "a háború gyors befejezése a szabad, demokratikus Ukrajna végét is jelentené" - fejtette ki Michael Roth.
Aláhúzta, hogy "senki sem akarja elpusztítani Oroszországot", és Németország sem törekszik "rendszerváltásra Moszkvában". Az oroszoknak kell eldönteniük, hogy milyen rendszerben akarnak élni, az viszont elvárható Oroszországtól, hogy feltétel nélkül tartsa tiszteletben a szomszédos országok szuverenitását és területi épségét.
"Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy Ukrajna az erő pozíciójából tárgyalhasson, amikor eljön az ideje" - mondta az SPD politikusa.
Kifejtette: a majdani béketárgyalásokon ki kell dolgozni majd garanciákat arra is, hogy az orosz támadás ne ismétlődjön meg. Ezért a német támogatás közép-, és hosszú távon azt szolgálja, hogy "Ukrajna annyira ellenállóvá váljék, hogy Oroszország soha többé ne merje fenyegetni biztonságát, függetlenségét és területi épségét".
Erre a legjobb garancia egy modern, jól kiképzett és a konvencionális fegyverrendszereket tekintve a legmagasabb szinten felszerelt ukrán hadsereg - mondta a német parlament külügyi bizottságának elnöke.
(MTI)