A Kínában dolgozó külföldi tudósítók klubja (FCCC) által szerdán közzétett felmérés szerint egyre gyorsabb ütemben romlanak az országban tevékenykedő újságírók munkakörülményei.
Bár Kína továbbra is kiemelten fontos szerepet foglal el a médiában, a koronavírus-járvány 2020-as kitörése óta egyre romlanak a sajtószabadság mutatói - húzta alá közleményben a szervezet.
A felmérésben megkérdezettek úgy vélték, hogy a járvány miatti szigorításokkal Peking egyúttal a médiaszabadságot is igyekezett korlátozni. Még 2022-ben - a pandémia kitörése után két évvel - is megnehezítették például számukra a belföldi utazásokat.
Jóllehet a szigorításokat feloldották, tovább folytatódik a rendszerszintű megfigyelés, valamint a kínai kollégák és források zaklatása - tették hozzá a jelentésben.
A tavaly februárban megrendezett téli olimpiai játékok, valamint a Kínai Kommunista Párt októberi kongresszusa idején több külföldi újságírót zaklattak a hatóságok - hívta fel a figyelmet a szervezet.
A válaszadók csaknem egyharmada azt mondta, több helyszíni riportot vagy interjút kellett hivatalos nyomás miatt törölnie, s a megkérdezettek több mint fele szerint a munkájukat a hatóságok többször próbálták akadályozni.
A beszámolók szerint az újságírókat többször elküldték a helyszínről, vagy oda sem engedték őket, egészségügyi és biztonsági előírásokra hivatkozva, noha a kínai egészségügyi hatóságok minden vonatkozó előírásának megfeleltek.
A válaszadók 38 százaléka számolt be arról, hogy legalább egy forrását megfélemlítették a hatóságok.
Az FCCC szerint három újságíró önszántából elhagyta az országot egyebek között "a törvénytelen fogva tartás növekvő veszélye, a bírósági keresetek és az internetes zaklatások miatt", az országba maradók pedig attól tartanak, hogy lehallgatják őket.
A jelentésben kiemelték, hogy a BBC brit hírtelevízió egyik munkatársát Sanghajban, a járványügyi korlátozások elleni egyik tüntetésen a rendőrök megverték, majd több órán át őrizetben tartották, magyarázatuk szerint azért, hogy ne kapja el a koronavírust.
A vízumügyintézés további problémát jelent: az ügymeneti eljárás lassítja a tudósítók munkáját, a bürokratikus időhúzások miatt pedig a Kínában működő sajtóirodák több mint egyharmadának nincs elég alkalmazottja - áll a jelentésben.
Azok, akik a vízumukra várnak, egyértelműen a geopolitikai feszültségeket nevezték a késlekedés okának, az FCCC pedig rámutatott arra, hogy a függőben lévő vízumok sorsa is kérdéses.
"Ez a bizonytalanság tovább nehezíti a sajtó munkáját abban, hogy egy olyan sokrétű országból tudósítson, ahol már eddig is nehézségekkel nézett szembe" - emelték ki a jelentésben.
(MTI)