Litvánia elektromos megfigyelőrendszert épített a Fehéroroszországgal közös határánál a hatékonyabb határvédelem érdekében - közölte a litván belügyminisztérium pénteken.
A határvédelem megerősítése céljából a közlemény szerint következő lépésként járőrsávokat építenek ki, hogy gyorsabban tudjanak reagálni a határsértésekre és a már korábban emelt határkerítésben okozott károkra.
Az EU- és NATO-tagállam Litvániának közel 680 kilométer hosszú a közös határa az Oroszország szövetségeseként is számon tartott Fehéroroszországgal. Ez a határszakasz ráadásul egyben az Európai Unió külső határát is képezi.
2021 nyarának vége óta súlyosbodott a litván-fehérorosz határhelyzet, amikor is több ezren próbáltak meg törvénytelenül átkelni a határzáron, hogy bejussanak az EU-ba. Az unió ennek kapcsán Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetőt tette felelőssé, aki a vádak szerint szándékosan erre a határszakaszra irányította a segítségre szoruló migránsokat.
"Az elmúlt másfél évben mi voltunk Lukasenka hibrid támadásainak egyik fő célpontja" - nyilatkozta Agne Bilotaite litván belügyminiszter, hozzátéve: az "eszköziesített migráció" jelensége még nem tűnt el, valószínűleg ezután is jelen lesz, ezért "kénytelenek vagyunk tovább erősíteni a határvédelmi infrastruktúrát". Vilnius ez utóbbi kapcsán az Európai Bizottsághoz is fordult anyagi támogatásért.
2022 novemberében a litván belügy többször is bírálta Minszket, amiért a fehérorosz hatóságok arra buzdították a migránsokat, hogy mezítláb próbálják átlépni a határt a hideg időben, így gyakorolva nyomást a határőrökre, hogy beengedjék őket. Hivatalos adatok szerint csak a tavalyi évben több mint tízezer migránst tartóztattak le a litván-fehérorosz határon.
Bilotaite közlése szerint a határvédelembe történő befektetés nem csak az illegális határátlépések, de a csempészet elleni küzdelemben is segít: a litván határőrök múlt évben több mint 16,1 millió euró értékben foglaltak le cigarettát, ami a legnagyobb mennyiség volt az elmúlt két évtizedben.
(MTI)