Nem minősíthető terrorakciónak a lisszaboni iszlám központban elkövetett késelés - közölte szerdán a portugál rendőrség igazgatója.
Luís Neves azt mondta, semmi sem utal arra hogy a keddi támadás elkövetője radikalizálódott, vagy terrortámadás történt volna; a nyomozati adatok azt mutatják, hogy köztörvényes bűncselekményről van szó. Hozzátette: valószínűleg a késelő pszichológiai zavarának tudható be a bűncselekmény, de ezt szakorvosi vizsgálatnak kell megerősítenie, mert a nyomozás még folyamatban van.
A késes támadást egy afgán menekült követte el a portugál főváros Iszmaili Központ nevű intézményében. Két embert megölt és egy harmadikat súlyosan megsebesített, majd megpróbált rátámadni a riasztás után a helyszínre érkező rendőrökre. A rendőrök semlegesítették, majd őrizetbe vették.
A tanúvallomásokból kiderült, hogy a férfi angolórán vett részt az intézményben, és a viselkedése azután változott meg, hogy telefonhívást kapott.
A Portugáliában élő afgán közösség elnöke, Omed Taeri korábban úgy nyilatkozott, hogy a tettes egy háromgyerekes afgán menekült, aki egy éve él Portugáliában, és nem tudja feldolgozni, hogy még görögországi tartózkodásuk alatt meghalt a felesége.
A nyomozás azt már kiderítette hogy a férfi pár napon belül Németországba akart költözni a gyermekeivel együtt. Lőtt sebe miatt jelenleg kórházi ellátásra szorul, bírósági kihallgatására leghamarabb két hét múlva kerülhet sor.
(MTI)