Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
A számokat a norvég szervezet röviddel azt követően tette közzé, hogy Moszkva bejelentette: taktikai atomfegyvereket telepít az Ukrajnával szomszédos Fehéroroszországba.
A világ atomarzenáljának növekedéséhez tavaly összesen 136 új atomtöltettel Oroszország (amely 5889 atomtöltetével a világ legnagyobb készletével rendelkezik), valamint Kína, India, Észak-Korea és Pakisztán járult hozzá.
"Ez a növekedés aggasztó, és folytatja a 2017-ben elkezdődött tendenciát" - jegyezte meg a jelentésért felelős egyik vezető, Grethe Lauglo Ostern.
A teljes atomfegyverkészlet viszont - beleértve a szolgálatból kivont fegyvereket is - továbbra is csökkentő tendenciát mutat. A számuk egy év alatt 12 705-ről 12 512-re csökkent, az Oroszországban és az Egyesült Államokban megsemmisített régi atomtölteteknek köszönhetően.
(MTI)