Az egyre nehezebb körülmények és az ellehetetlenítő politikai légkör miatt önmaga feloszlatásáról döntött szombaton a hongkongi demokráciapárti Polgári Párt - közölte a tömörülés egyik alapítótagja szombaton újságírókkal.
Alan Leong elmondta, hogy 31 tagból harmincan a feloszlás mellett tették le voksukat a szombati ülésen, egy ember tartózkodott.
"A világ folyamatosan változik. Erről a történelem is tanúskodik. A Polgári Párt ma búcsút int Hongkongnak" - fogalmazott Leong. "Reménykedünk benne, hogy a hongkongi nép reményteli, és nem túl nehéz szívvel éli meg a pillanatot. Éljetek az igazságban és higgyetek a holnapban!" - fűzte hozzá.
A 2006-ban alakult Polgári Párt a Demokrata Párttal egyetemben fontos szerepet töltött be a Hongkong életében, s rendre jól teljesített a helyi választásokon.
A párt több szakma nagyjait gyűjtötte össze, köztük jogászokat, könyvelőket és akadémikusokat, mérsékelt demokratikus értékeivel pedig a középosztály nagy része azonosulni tudott.
A 2020-ban Kína által Hongkongban bevezetett nemzetbiztonsági törvényt követően azonban számos őrizetbevétel történt, amely a párt tagjait is érintette: Alvin Yeung and Jeremy Tam jogászt, a párt tagjait két évig tartották óvadék nélküli előzetes letartóztatásban, míg Margaret Ng törvényellenes gyülekezés vádjával börtönbüntetést kapott. Sokan mások külföldre menekültek.
A törvény bevezetését követően Kína átalakította Hongkong választási rendszerét, ezzel még jobban megcsappant a város demokratikus képviselete.
"A demokrácia mércéjét tartottuk szem előtt. Noha a demokrácia megteremtése várat magára, bízunk benne, hogy az elszámoltathatóság és a nyílt kormányzás eszméit megfelelően sikerült ismertetni az emberekkel" - olvasható az Alan Leong által jegyzett közleményben.
(MTI)