Az orosz erők azokat lövik, akik megpróbálják megmenteni a megszállt Herszon árvíz sújtotta területein rekedteket a Nova Kakhovka gát lerombolása után – idézi a Politico Volodimir Zelenszkij nyilatkozatát.
„Amíg a mentőink segíteni próbálnak, folyamatosan lőni fogják őket” – mondta az elnök, arra utalva, hogy a Dnyeper folyó oroszok által megszállt partján fekvő árvíz sújtotta települések lakóit próbálják elérni, miután kedden robbanások részben megsemmisítették a gátat. Az árvíz Kijev szerint 80 települést fenyeget a folyó ukrán és orosz megszállás alatt álló oldalán egyaránt.
„Emberek, állatok pusztultak el" – mondta Zelenszkij – „Az elárasztott házak tetejéről az emberek látják, ahogy megfulladt társaik holtteste úszik a vízen" – tette hozzá.
Oroszok: az ukrán csapatok nehezítik a lakosság kimenekítését
Az Ukrán Fegyveres Erők folyamatosan akadályozzák a civilek evakuálását Herszon elárasztott területeiről – közölte Andrij Alekszejenko regionális kormányfő Telegramon, amit a Ria Novosztyi adott hírül.
A mentési művelet továbbra is a jobb partról érkező lövések alatt zajlik. A kommunikáció sok helyen megszakadt – írta.
A mentők folyamatosan szállítják a segítségre szoruló lakosokat az elárasztott házakból. Vannak, akiket a tetőkről és kerítésekről segítenek le – mondta Olekszijenko.
Sok hely már speciális járművekkel sem megközelíthető, csak csónakkal – tette hozzá a regionális kormányfő.
(Politico - Mandiner - Index)