Egy évvel ezelőtt halt meg Iránban előzetes őrizetben a kurd Mahsa Amini, Ebrahim Raiszi iráni elnök az ezt követő országos tiltakozó mozgalom idején megölt rendvédelmiek hozzátartozóival találkozott az évfordulón - jelentette az IRNA hivatalos iráni hírügynökség szombaton az elnöki hivatal közlését idézve.
Tavaly ősszel sorozatos tüntetések rázták meg az országot, miután szeptember 16-án Mahsa Amini, egy 22 éves kurd nő, akit az erkölcsrendőrség vett őrizetbe, mert megsértette a kendőviselésre vonatkozó szigorú iráni szabályokat, kómába esett és meghalt az előzetes őrizetben.
Ebrahim Raiszi szombaton, a tüntetések kezdetének évfordulóján - amely egybeesett a Reza imám mártíromságával kapcsolatos síita ünneppel - az ország második legnagyobb városába, Meshedbe utazott, és a tiltakozó megmozdulások idején elhunyt négy rendvédelmis hozzátartozóival találkozott.
Az egyik rendőr családjával tartott találkozón az elnök üdvözölte "az ellenségek Irán destabilizálására irányuló, 2022. végi tervének szégyenletes kudarcát".
"Az ellenség, amely zendüléssel és lázadással akarta megakadályozni az ország fejlődését, reménytelenséggel és hanyatlással küzd" - jelentette ki az államfő az elnöki hivatal honlapja szerint.
Az iráni hatóságok az elmúlt napokban százakat vettek őrizetbe különböző tartományokban azzal a váddal, hogy Mahsa Amini halálának évfordulója alkalmából izgatásra készültek a lakosság körében. Iszpahánban az IRNA jelentése szerint 97 olyan internetezőt azonosítottak, akik a lázadások évfordulója kapcsán az interneten igyekeztek befolyásolni a közvéleményt.
Az évforduló miatt a hatóságok veszélyhelyzetet rendeltek el a kurd régiókban.
A Forradalmi Gárda egységei rövid időre őrizetbe vették és kihallgatták Mahsa Amini apját is a nő szülővárosában, az északnyugat-iráni Kurdisztán tartományban lévő Szakkezben - közölte szombaton több kurd jogvédő szervezet.
(MTI)