Elvágtak három kulcsfontosságú adatkábelt a Vörös-tenger alatt - közölték hétfőn jemeni tisztségviselők. A közlés időpontjában nem volt egyértelmű, hogy ki a felelős az internet és a távközlés globális biztosítását szolgáló adatkábelek elvágásáért.
Feltételezések szerint a szabotázst a jemeni húszi lázadók követték el, akik a Vörös-tengeren haladó hajók elleni támadásaikkal próbálnak nyomást gyakorolni Izraelre és az Izraelt támogató országokra a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni Gázai övezeti offenzíva leállítása érdekében.
A húszi lázadók tagadják, hogy ők vágták volna el az adatkábeleket.
A húszik támadásai komoly fennakadásokat okoznak a Vörös-tengeren, amely az Ázsiából és a Közel-Keletről Európába tartó teheráru létfontosságú útvonala. A távközlési vezetékek szabotálása tovább súlyosbíthatja a hónapok óta tartó helyzetet.
Az elvágott vezetékek közé tartozik az Asia-Africa-Europe 1, az Europe India Gateway, a Seacom és TGN-Golf vezetéke is - közölte a HGC Global Communications hongkongi internetszolgáltató.
Jelentésükben leírják, hogy a vezetékek elvágása a Vörös-tengeren áthaladó adatforgalom 25 százalékát érinti. Közölték, hogy megkezdték az adatforgalom átirányítását.
Az továbbra sem világos, hogyan vehették volna célba a húszi lázadók a vízfelszín alatt több száz méterrel elhelyezett kábeleket búvár vagy mentési szaktudás híján - mutat rá az AP hírügynökség.
Az egyik érintett cég, a Seacom közölte: csapatuk valószínűnek tartja, hogy a jelentős tengeri forgalom miatti számos hajóhorgony is kárt okozhatott, továbbá az is szerepet játszhat, hogy a Vörös-tenger számos részén sekély a víz.
Hozzátették, hogy az elmondottakat csak akkor tudják megerősíteni, ha a vezetékek javítására küldött hajójuk a helyszínre érkezik.
Jelenleg 14 kábel fut a Vörös-tenger alatt, és további hat tervezési fázisban van - közölte az AP-vel a TeleGeography távközlési piackutató cég szakértője.
A szakértő rámutatott, hogy becsléseik szerint az Európa és Ázsia közötti kommunikáció több mint 90 százaléka a Vörös-tenger alatti kábelek segítségével valósul meg.
"Szerencsére a távközlési szolgáltatók többszörösen túlbiztosították a rendszer kapacitását - a Vörös tenger alatt számos vezeték húzódik" - tette hozzá.
(MTI)