Washingtonban a Fehér Ház körül több tízezer résztvevővel rendezték meg hétfőn a 146 éves múltra visszatekintő húsvéti gyerekrendezvényt, a tojásgurítást.
Az elnöki rezidencia déli kertjében és a hozzá kapcsolódó nagy füves területen a nap első felében esős időben is számos program várta a gyerekeket, akik az ország minden részéből érkeztek. A tojásgurítás egy vetélkedő, amelyben egy kijelölt egyenes pályán kell fakanállal végig terelni egy tojást.
Zoom
Az esemény szervezője hivatalosan az elnöki feleség. A nyugalmazott pedagógus Jill Biden szándéka az volt, hogy az idei programot az oktatás jegyében rendezik meg, és a felállított sátrakban játék keretében tanulhatnak azok a gyerekek, akik bejutottak az eseményre. A tojásgurításra rendszeresen meghívást kapnak gyermekes katonák és veteránok. A többi belépési lehetőségért internetes sorsoláson versenyezni kell. Idén 40 ezer ember volt meghívott.
A fehér házi tojásgurítás hagyománya az 1870-es évekig nyúlik vissza. A törvényhozás épületének, a Capitoliumnak helyet adó domb az 1870-es évek elején a gyerekek körében rendkívül népszerű játszóhellyé vált, húsvétkor is felmentek oda. A Kongresszus azonban, féltve a füves területet, 1876-ban törvényben tiltotta meg, hogy játszótérként használják. Erre reagálva 1878-ban Rutherford B. Hayes elnöki rendeletet adott ki, miszerint bármely gyerek, aki húsvétkor tojást szeretne gurítani, a Fehér Ház kertjében szabadon megteheti ezt. Az esemény azóta igazi gyerekfesztivállá vált.
Az idei tojásgurítást, választási év lévén, politikai jellegű viták is kísérték.
Többen amiatt bírálták a Fehér Házat, hogy a gyerekek számára meghirdetett tojásfestőverseny felhívásában határozottan kikötötte: vallási jelképet, témát nem szabad a tojásokra festeni. A Fehér Ház arra hivatkozott, hogy a pályázati kiírást az amerikai tojásszövetség végzi.
Ugyancsak húsvéthoz kapcsolódó politikai vitához vezetett, hogy Joe Biden elnök az idén március 31-re, vasárnapra hirdette meg a transzneműek napját.
Mike Johnson, a képviselőház republikánus elnöke felháborítónak nevezte, és húsvét központi gondolatának elárulásaként értékelte az intézkedést.
A Fehér Ház szerint véletlen egybeesés történt, és azzal érvelt, hogy az akciónapot minden évben március utolsó napján tartják meg, miközben húsvét mozgó ünnep. Az elnöki hivatal szóvivője az ország megosztásával és gyengítésével vádolta meg azokat a politikusokat, akik kritizálták a döntést. A kritikusok szerint az elnöknek jogában állt volna a keresztény ünnepre való tekintettel más napra meghirdetni a szexuális kisebbségre való figyelemfelhívó akciónapot.
(MTI)